Читај ми

Емисија обвезница за дуг Лондонском клубу

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је данас да је Влада Србије усвојила Нацрт закона о емисији обвезница по основу Споразума са Лондонским клубом поверилаца који ће бити упућен Скупштини Србије на усвајање.

Динкић је на конференцији за новинаре у Влади Србије, одржаној после седнице Владе, рекао да је обавеза Србије да спроведе споразум о отпису 1,7 милијарди долара дуга поверилаца и навео да је донета одлука да се емитују обвезнице на период од 20 година, са почеком од пет година.

Он је истакао да ће Србија емитовати обвезнице које доспевају од 1. маја 2010. године до 1. новембра 2024. године, у укупном износу од 1,080 милијарди долара.

Министар је рекао да ће, након што Скупштина Србије усвоји тај закон, почети замена старог дуга Лондонског клуба поверилаца за новоемитоване обвезнице Републике Србије чиме ће бити фактички завршено реструктурирање дуга Лондонском клубу.

Народна банка Србије направила је списак лица која ће моћи да замене дуг новоемитованим обвезницама, навео је он и истакао да те обвезнице неће моћи да добију „повезана лица“ која су вршила недозвољене трансакције. Динкић је објаснио да ће замена потраживања, као и доспелих неизмирених камата, обезбедити Србији више од 60 одсто отписа дуга Лондонског клуба поверилаца.

Према његовим речима, Влада Србије је на данашњој седници дала сагласност на програме реструктурирања пет јавних предузећа: Нафтне индустрије Србије, Железничко-транспортног предузећа, ПТТ-а, Аеродрома „Београд“ и „Јат ервејза“.

Следеће недеље планирамо да дамо сагласност на преостала три програма пословања: Електропривреде Србије, „Телекома“ и „Србија шума“, указао је Динкић.

Он је нагласио да програми садрже планове модернизације предузећа, одвајање споредних од основних делатности, реструктурирање радне снаге, као и план кретања масе зарада у 2005. години који је у складу са предлогом Министарства финансија да маса зарада у целини расте 7 одсто.

Обезбеђена су сва средства за социјални програм за оне који добровољно оду из предузећа или који буду проглашени технолошким вишком, потврдио је Динкић и објаснио да се, на основу прелиминарних података, за добровољан одлазак из јавних предузећа до краја марта пријавило 3.036 запослених, и то из НИС-а 250, ЈАТ-а 365, ПТТ-а 962, Аеродрома „Београд“ 83 и ЖТП-а 1.459.

За ове три хиљаде радника обезбеђена су средства из транзиционог фонда која ће почети да се исплаћују већ у првим недељама априла.

Министар финансија потврдио је да је Влада Србије наложила пословодству „Јат ервејза“ да убрза реструктурирање и одмах издвоји техничко одржавање авиона у посебно предузеће због штрајка авио-механичара.

Сви авио-механичари који се врате на посао моћи ће да се запосле у новом предузећу, а остали ће добити отказ без права на отпремнину пошто су у незаконитом штрајку, указао је Динкић и нагласио да је првобитним планом реструктурирања „Јат ервејза“ било планирано да свих 1.000 авио-механичара и авио-инжењера који су запослени у техници пређу у ново предузећа, али да то више није сигурно.

Према његовим речима, до краја марта из ЈАТ-а биће издвојени и сектор за припремање хране, апартмани на Копаонику и хотел „Славија“.

Министарство привреде ће пет дана након регистрације хотела на Копаонику и у Београду као посебних предузећа покренути иницијативу за њихову приватизацију, напоменуо је Динкић.

Он је изјавио да је Влада Србије у циљу подстицања извоза донела Уредбу о измени и допуни Уредбе о критеријумима на основу којих се утврђује шта се у смислу Закона о порезу на додату вредност (ПДВ) сматра претежним прометом добара у иностранство, и нагласио да је промењена дефиниција претежног извозника, што је важно за подстицање извоза.

Министар је објаснио да су претежним извозником раније сматрани прометници који годишње извезу више од 10 милиона евра, а да ће се од сада било које предузеће које оствари 70 одсто извоза у односу на укупан промет сматрати претежним извозником.

Предност за та предзећа је у томе што је рок за повраћај ПДВ-а до 15 дана, док је за друга предузећа 40 дана.

Он је додао да је Влада Србије донела и одлуку да из буџета буду издвојена средства за реконструкцију и адаптацију војне зграде у Немањиној 9, бомбардоване у НАТО агресији, и да она буде додељена правосудним органима.

Влада је дала сагласност да Војска Србије и Црне Горе распише тендер за закуп непокретности који користи Војна установа „Карађорђево“ и да зграда „Војно-техничког института“ у Београду путем тендера такође буде понуђена на продају, нагласио је министар.

Према његовим речима, за реализацију тендера надлежни су републичка Дирекција за имовину и Војска СЦГ.

Министар привреде Предраг Бубало изјавио је да је Влада Србије донела одлуку на основу које ће незапослени имати право да подигну кредит од 5 хиљада до 20 хиљада евра, отплате га за три до пет година, уз годишњу камату од 1 одсто.

Бубало је истакао да ће сваки незапослени моћи да обезбеди кредит по основу хипотеке на непокретност или земљиште које се налази у његовом власништву, у односу 1:1.

Као средство обезбеђења кредита може да се користи и уговорно јемство, нагласио је он и навео да ће и меница корисника микрокредита, са два кредитно способна жиранта, бити начин да незапослени дођу до кредита за покретање приватног бизниса.

Према његовим речима, незапосленост је, поред великог спољнотрговинског дефицита, један од највећих проблема у земљи и Влада Србије на овај начин покушава да реши овај проблем.

Влада је донела и одлуку да се за подстицај малих и средњих предузећа у Србији у мање развијеним регионима обезбеде кредити у укупном износу од 800 милиона динара, напоменуо је Бубало.

Он је истакао да ће кредити за незапослене и мала и средња предузећа бити обезбеђени из Фонда за развој Србије.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза