Čitaj mi

Emisija obveznica za dug Londonskom klubu

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je danas da je Vlada Srbije usvojila Nacrt zakona o emisiji obveznica po osnovu Sporazuma sa Londonskim klubom poverilaca koji će biti upućen Skupštini Srbije na usvajanje.

Dinkić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, održanoj posle sednice Vlade, rekao da je obaveza Srbije da sprovede sporazum o otpisu 1,7 milijardi dolara duga poverilaca i naveo da je doneta odluka da se emituju obveznice na period od 20 godina, sa počekom od pet godina.

On je istakao da će Srbija emitovati obveznice koje dospevaju od 1. maja 2010. godine do 1. novembra 2024. godine, u ukupnom iznosu od 1,080 milijardi dolara.

Ministar je rekao da će, nakon što Skupština Srbije usvoji taj zakon, početi zamena starog duga Londonskog kluba poverilaca za novoemitovane obveznice Republike Srbije čime će biti faktički završeno restrukturiranje duga Londonskom klubu.

Narodna banka Srbije napravila je spisak lica koja će moći da zamene dug novoemitovanim obveznicama, naveo je on i istakao da te obveznice neće moći da dobiju „povezana lica“ koja su vršila nedozvoljene transakcije. Dinkić je objasnio da će zamena potraživanja, kao i dospelih neizmirenih kamata, obezbediti Srbiji više od 60 odsto otpisa duga Londonskog kluba poverilaca.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je na današnjoj sednici dala saglasnost na programe restrukturiranja pet javnih preduzeća: Naftne industrije Srbije, Železničko-transportnog preduzeća, PTT-a, Aerodroma „Beograd“ i „Jat ervejza“.

Sledeće nedelje planiramo da damo saglasnost na preostala tri programa poslovanja: Elektroprivrede Srbije, „Telekoma“ i „Srbija šuma“, ukazao je Dinkić.

On je naglasio da programi sadrže planove modernizacije preduzeća, odvajanje sporednih od osnovnih delatnosti, restrukturiranje radne snage, kao i plan kretanja mase zarada u 2005. godini koji je u skladu sa predlogom Ministarstva finansija da masa zarada u celini raste 7 odsto.

Obezbeđena su sva sredstva za socijalni program za one koji dobrovoljno odu iz preduzeća ili koji budu proglašeni tehnološkim viškom, potvrdio je Dinkić i objasnio da se, na osnovu preliminarnih podataka, za dobrovoljan odlazak iz javnih preduzeća do kraja marta prijavilo 3.036 zaposlenih, i to iz NIS-a 250, JAT-a 365, PTT-a 962, Aerodroma „Beograd“ 83 i ŽTP-a 1.459.

Za ove tri hiljade radnika obezbeđena su sredstva iz tranzicionog fonda koja će početi da se isplaćuju već u prvim nedeljama aprila.

Ministar finansija potvrdio je da je Vlada Srbije naložila poslovodstvu „Jat ervejza“ da ubrza restrukturiranje i odmah izdvoji tehničko održavanje aviona u posebno preduzeće zbog štrajka avio-mehaničara.

Svi avio-mehaničari koji se vrate na posao moći će da se zaposle u novom preduzeću, a ostali će dobiti otkaz bez prava na otpremninu pošto su u nezakonitom štrajku, ukazao je Dinkić i naglasio da je prvobitnim planom restrukturiranja „Jat ervejza“ bilo planirano da svih 1.000 avio-mehaničara i avio-inženjera koji su zaposleni u tehnici pređu u novo preduzeća, ali da to više nije sigurno.

Prema njegovim rečima, do kraja marta iz JAT-a biće izdvojeni i sektor za pripremanje hrane, apartmani na Kopaoniku i hotel „Slavija“.

Ministarstvo privrede će pet dana nakon registracije hotela na Kopaoniku i u Beogradu kao posebnih preduzeća pokrenuti inicijativu za njihovu privatizaciju, napomenuo je Dinkić.

On je izjavio da je Vlada Srbije u cilju podsticanja izvoza donela Uredbu o izmeni i dopuni Uredbe o kriterijumima na osnovu kojih se utvrđuje šta se u smislu Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) smatra pretežnim prometom dobara u inostranstvo, i naglasio da je promenjena definicija pretežnog izvoznika, što je važno za podsticanje izvoza.

Ministar je objasnio da su pretežnim izvoznikom ranije smatrani prometnici koji godišnje izvezu više od 10 miliona evra, a da će se od sada bilo koje preduzeće koje ostvari 70 odsto izvoza u odnosu na ukupan promet smatrati pretežnim izvoznikom.

Prednost za ta predzeća je u tome što je rok za povraćaj PDV-a do 15 dana, dok je za druga preduzeća 40 dana.

On je dodao da je Vlada Srbije donela i odluku da iz budzeta budu izdvojena sredstva za rekonstrukciju i adaptaciju vojne zgrade u Nemanjinoj 9, bombardovane u NATO agresiji, i da ona bude dodeljena pravosudnim organima.

Vlada je dala saglasnost da Vojska Srbije i Crne Gore raspiše tender za zakup nepokretnosti koji koristi Vojna ustanova „Karađorđevo“ i da zgrada „Vojno-tehničkog instituta“ u Beogradu putem tendera takođe bude ponuđena na prodaju, naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, za realizaciju tendera nadležni su republička Direkcija za imovinu i Vojska SCG.

Ministar privrede Predrag Bubalo izjavio je da je Vlada Srbije donela odluku na osnovu koje će nezaposleni imati pravo da podignu kredit od 5 hiljada do 20 hiljada evra, otplate ga za tri do pet godina, uz godišnju kamatu od 1 odsto.

Bubalo je istakao da će svaki nezaposleni moći da obezbedi kredit po osnovu hipoteke na nepokretnost ili zemljište koje se nalazi u njegovom vlasništvu, u odnosu 1:1.

Kao sredstvo obezbeđenja kredita može da se koristi i ugovorno jemstvo, naglasio je on i naveo da će i menica korisnika mikrokredita, sa dva kreditno sposobna žiranta, biti način da nezaposleni dođu do kredita za pokretanje privatnog biznisa.

Prema njegovim rečima, nezaposlenost je, pored velikog spoljnotrgovinskog deficita, jedan od najvećih problema u zemlji i Vlada Srbije na ovaj način pokušava da reši ovaj problem.

Vlada je donela i odluku da se za podsticaj malih i srednjih preduzeća u Srbiji u manje razvijenim regionima obezbede krediti u ukupnom iznosu od 800 miliona dinara, napomenuo je Bubalo.

On je istakao da će krediti za nezaposlene i mala i srednja preduzeća biti obezbeđeni iz Fonda za razvoj Srbije.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE