Читај ми

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

Помоћник министра финансија Горан Анђелић подсетио је данас да ће у марту бити отворена посебна кредитна линија, тзв. микрокредити, у износу од 5 хиљада до 20 хиљада еура, за незапослене, у циљу оснивања сопственог бизниса.

«У току месеца марта биће расписан велики национални конкурс за доделу кредита за незапослене», рекао је Анђелић и додао да је у буџету за ову годину предвиђено 7,5 милиона евра за ову намену, уз напомену да ће кредите одобравати Фонд за развој.

Према његовим речима, кредит је изузетно повољан, са периодом враћања од три до пет година, с тим што је једна година период почека, а каматна стопа износи један одсто годишње.

Говорећи о начину конкурисања за одобравање ових кредитних средства, Анђелић је објаснио да је

потребно да се сва заинтересована лица обрате Фонду за развој, где ће попуњавањем одговарајућих

образаца, подносити захтев за микрокредит.

«Основни критеријум селекције оних којима ће средства бити одобрена биће број лица која ће се запослити на овај начин», рекао је Анђелић и додао да ће коришћење ових средстава бити контролисано, а да ће незапослено лице три месеца после одобравања кредита Фонду за развој морати да докаже да се регистровало као запослено.

Анђелић је, такође, подсетио на заједнички пројекат Министарства финансија и Народне банке Србије који се састоји у дефинисању стратегије извоза.

Он је, с тим у вези, изразио очекивање да ће закон о Агенцији за осигурање и финансирање извоза проћи у Скупштини Србије до краја марта, а да би до лета ова институција почела да ради.

«Агенција ће обављати два посла, осигураваће извоз и финансираће извоз по веома повољним условима и каматни стопама», рекао је Анђелић.

Он је додао да ће надлежни из Министарства финансија у понедељак одржати састанак

са двадесетак највећих извозника из Републике Србије на коме ће разменили мишљења, сугестије и ставове о поменутој стратегији.

Анђелић је, такође, навео да је Министарство финансија упутило пакет системских закона

Влади Србије: закон о Агенцији за осигурање депозита, закон о осигурању депозита, закон о стечају и ликвидацији банака и друштава за осигурање и закон о изменама и допунама закона о осигурању.

Владимир Илић, директор Пореске управе, подсетио је све обвезнике ПДВ-а да су и овог месеца у обавези да поднесу пореску пријаву.

Он је, такође, подсетио и да је 15. марта крајњи рок за подношење пријава за годишњи порез на доходак грађана.

Илић је на конференцији најавио и нову наградну игру, под називом «Најсрећнији рачун», напомињући да ће услови за учествовање у наградној игри бити објављени за неколико дана.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза

Представљање рада министарства