Čitaj mi

Uskoro raspisivanje konkursa za dodelu kredita za nezaposlene

Pomoćnik ministra finansija Goran Anđelić podsetio je danas da će u martu biti otvorena posebna kreditna linija, tzv. mikrokrediti, u iznosu od 5 hiljada do 20 hiljada eura, za nezaposlene, u cilju osnivanja sopstvenog biznisa.

«U toku meseca marta biće raspisan veliki nacionalni konkurs za dodelu kredita za nezaposlene», rekao je Anđelić i dodao da je u budzetu za ovu godinu predviđeno 7,5 miliona evra za ovu namenu, uz napomenu da će kredite odobravati Fond za razvoj.

Prema njegovim rečima, kredit je izuzetno povoljan, sa periodom vraćanja od tri do pet godina, s tim što je jedna godina period počeka, a kamatna stopa iznosi jedan odsto godišnje.

Govoreći o načinu konkurisanja za odobravanje ovih kreditnih sredstva, Anđelić je objasnio da je

potrebno da se sva zainteresovana lica obrate Fondu za razvoj, gde će popunjavanjem odgovarajućih

obrazaca, podnositi zahtev za mikrokredit.

«Osnovni kriterijum selekcije onih kojima će sredstva biti odobrena biće broj lica koja će se zaposliti na ovaj način», rekao je Anđelić i dodao da će korišćenje ovih sredstava biti kontrolisano, a da će nezaposleno lice tri meseca posle odobravanja kredita Fondu za razvoj morati da dokaže da se registrovalo kao zaposleno.

Anđelić je, takođe, podsetio na zajednički projekat Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije koji se sastoji u definisanju strategije izvoza.

On je, s tim u vezi, izrazio očekivanje da će zakon o Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza proći u Skupštini Srbije do kraja marta, a da bi do leta ova institucija počela da radi.

«Agencija će obavljati dva posla, osiguravaće izvoz i finansiraće izvoz po veoma povoljnim uslovima i kamatni stopama», rekao je Anđelić.

On je dodao da će nadležni iz Ministarstva finansija u ponedeljak održati sastanak

sa dvadesetak najvećih izvoznika iz Republike Srbije na kome će razmenili mišljenja, sugestije i stavove o pomenutoj strategiji.

Anđelić je, takođe, naveo da je Ministarstvo finansija uputilo paket sistemskih zakona

Vladi Srbije: zakon o Agenciji za osiguranje depozita, zakon o osiguranju depozita, zakon o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje i zakon o izmenama i dopunama zakona o osiguranju.

Vladimir Ilić, direktor Poreske uprave, podsetio je sve obveznike PDV-a da su i ovog meseca u obavezi da podnesu poresku prijavu.

On je, takođe, podsetio i da je 15. marta krajnji rok za podnošenje prijava za godišnji porez na dohodak građana.

Ilić je na konferenciji najavio i novu nagradnu igru, pod nazivom «Najsrećniji račun», napominjući da će uslovi za učestvovanje u nagradnoj igri biti objavljeni za nekoliko dana.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE