Читај ми

Динкић: Висока пећ у Смедереву стартује у понедељак

Министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је гостујући у емисији „Између две ватре“ на ТВ Б92 да ће руски кредит од 500 милиона долара бити употребљен за отплату старих кредита, да ће висока пећ у Смедереву бити упаљена наредног понедељка и да су са Уједињеним Арапским Емиратима договорена улагања од једне милијарде долара.

Динкић је најавио да ће једном ратом од 400 милиона долара, а следећом истоветном на јесен, бити отплаћен дуг Лондонском клубу, узет под неповољним условима.

Најављујући паљење пећи идућег понедељка у смедеревској Железари, Динкић је рекао да држава неће увек водити то предузеће, али да је вратила на овај начин 5.000 радника на посао и да је већ уговорила продају целокупне производње челика.

Циљ је, према његовим речима, да се нађе стратешки партнер за фирму, а преговори се већ воде са једном великом европском компанијом.

Динкић је објаснио и да је Србија приликом недавне посете Москви, тражила да у Русију извезе ове године 10.000 Фијатових возила, наредне пет пута више, а годину дана касније 100.000 аутомобила из Крагујевца, али да је руски председник Путин за сада одобрио контигент за ову годину. Заузврат, Србија ће под истим, бесцаринским условима, морати да увезе 10.000 руских возила.

Министар је још једном поновио да давањем субвенција за отварање нових радних места није дата привилегија Фијату, већ да је руководство само одлучило да тако добијен новац усмери ка јевтинијем пласману одређеног броја возила на српско тржиште.

Он је поручио сваком страном произвођачу возила да отвори фабрику у Србији, и да ће од државе добити исте субвенције.

Подсећајући да 2008. године нико није веровао да ће Фијат доћи у Србију, а сада је највећи извозник, Динкић је подсетио да су са Уједињеним Арапским Емиратима први званични контакти направљени октобра прошле године а да је до сада већ договорена једна млијарда долара улагања из те земље у Србију.

Динкић је рекао да је држава од 2000.године узела много кредита, али мало повукла, и да није био проблем новац већ знање да се тај новац искористи.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза