Čitaj mi

Dinkić: Visoka peć u Smederevu startuje u ponedeljak

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je gostujući u emisiji „Između dve vatre“ na TV B92 da će ruski kredit od 500 miliona dolara biti upotrebljen za otplatu starih kredita, da će visoka peć u Smederevu biti upaljena narednog ponedeljka i da su sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima dogovorena ulaganja od jedne milijarde dolara.

Dinkić je najavio da će jednom ratom od 400 miliona dolara, a sledećom istovetnom na jesen, biti otplaćen dug Londonskom klubu, uzet pod nepovoljnim uslovima.

Najavljujući paljenje peći idućeg ponedeljka u smederevskoj Železari, Dinkić je rekao da država neće uvek voditi to preduzeće, ali da je vratila na ovaj način 5.000 radnika na posao i da je već ugovorila prodaju celokupne proizvodnje čelika.

Cilj je, prema njegovim rečima, da se nađe strateški partner za firmu, a pregovori se već vode sa jednom velikom evropskom kompanijom.

Dinkić je objasnio i da je Srbija prilikom nedavne posete Moskvi, tražila da u Rusiju izveze ove godine 10.000 Fijatovih vozila, naredne pet puta više, a godinu dana kasnije 100.000 automobila iz Kragujevca, ali da je ruski predsednik Putin za sada odobrio kontigent za ovu godinu. Zauzvrat, Srbija će pod istim, bescarinskim uslovima, morati da uveze 10.000 ruskih vozila.

Ministar je još jednom ponovio da davanjem subvencija za otvaranje novih radnih mesta nije data privilegija Fijatu, već da je rukovodstvo samo odlučilo da tako dobijen novac usmeri ka jevtinijem plasmanu određenog broja vozila na srpsko tržište.

On je poručio svakom stranom proizvođaču vozila da otvori fabriku u Srbiji, i da će od države dobiti iste subvencije.

Podsećajući da 2008. godine niko nije verovao da će Fijat doći u Srbiju, a sada je najveći izvoznik, Dinkić je podsetio da su sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima prvi zvanični kontakti napravljeni oktobra prošle godine a da je do sada već dogovorena jedna mlijarda dolara ulaganja iz te zemlje u Srbiju.

Dinkić je rekao da je država od 2000.godine uzela mnogo kredita, ali malo povukla, i da nije bio problem novac već znanje da se taj novac iskoristi.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE