Читај ми

За обнову културних и верских објеката око 65 милиона евра

Министар финансија Србије Млађан Динкић истакао је данас да је један од циљева Националног инвестиционог плана подизање општег стандарда грађана, због чега је 65 милиона евра издвојено за обнову културних и верских објеката широм Србије, преноси новинска агенција “Бета“.

За област културе из Националног инвестиционог фонда биће издвојено 50 милиона евра, а највише средстава намењено је за обнову, преуређење и доградњу Народног музеја (6.682.000) и обнову Народне библиотеке Србије (2.168.000), рекао је Динкић новинарима у Влади Србије. Динкић је међу приоритете у области културе сврстао и реконструцију зграде Југословенске кинотеке у Узун-Мирковој, као и доградњу пет депоа у филмском архиву кинотеке, за шта ће бити издвојено по 5,1 милиона евра.

Министар културе Драган Којадиновић рекао је да је планом који важи за период до краја 2007. године обухваћено укупно 109 установа културе из целе Србије, нагласивши да је важан критеријум за њихов одабир, поред готове планске документације, била и децентрализација. Међу већим инвестицијама су и обнова и преуређење Музеја савремене уметности, Архива Србије и Музеја науке и технике у Београду, као и наставак градње нове зграде Библиотеке Матице српске у Новом Саду. За обнову позоришта широм Србије из националног инвестиционог фонда биће издвојено око 15 милиона евра, док ће за обнову локалних музеја и библиотека бити потрошено око три милиона.

Национални инвестициони план предвиђа и изградњу и обнову сакралних здања у епархијама и регионалним центрима, изградњу и обнову манастира од националног значаја, изградњу објеката за верско образовање и заштиту верских здања у неразвијеним регионима. За обнову и заштиту верских објеката држава ће издвојити 15 милиона евра, од чега је највише средстава, по милион евра, предвиђено за завршетак изградње Храма светог Саве на Врачару и за обнову манастира Жича. На списку од око 120 храмова налазе се објекти свих конфесија, као и неколико православних храмова изван Србије, у Мађарској, БиХ, Хрватској и Црној Гори.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза