Читај ми

Влада наставља борбу против нафтне мафије

Министар финансија у Влади Републике Србије Божидар Ђелић изјавио је данас на семинару под називом „Професионалне услуге и реструктурисање привреде и предузећа“, у организацији Југословенске асоцијације за нафту, да је сектор нафтне индустрије у протеклом периоду био „дубоко мафијашки сектор“ и додао да због тога у наредне две године не треба очекивати његову тоталну либерализацију.

Према његовим речима, путем провизија које су се у протеклом периоду наплаћивале за увоз гаса или од шверца нафте, мафија је остваривала шест до седам пута веће зараде него од шверца цигарета, преноси агенција Бета.

Министар Ђелић рекао је да ће рат против мафије у домену нафте који је Влада Србије започела у протекле две и по године бити настављен.

Он је оценио да ће нова Уредба о увозу и промету нафтом, која ће почети да се примењује од 1. маја ове године, омогућити успостављање оштрије конкуренције у области прераде нафте. Уредба ће нам омогућити да видимо шта кажу они који раде са НИС-ом, рекао је Ђелић и навео да због „неконкурентности“ НИС-а трошак у буџету годишње износи од 20 до 30 милијарди динара.

Министар финансија поручио је НИС-у да у месецима који долазе, може да очекује изузетну пажњу од стране пореске управе и Владе и истакао да ће Влада Србије врло пажљиво пратити да НИС не фаворизује свој увоз сирове нафте у односу на друге учеснике на тржишту нафте. Ђелић је рекао да је сигурно да НИС ове године неће бити приватизован, за разлику од Беопетрола.

Ђелић је подсетио на то да су захваљујући прошлој Уредби о промету нафте прекинути продаја нафтних деривата на улици и огроман доток новца у мафијашке џепове.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза