Увођење ПДВ-а прошло без већих проблема

Директор Пореске управе Владимир Илић изјавио је данас да је увођење пореза на додату вредност (ПДВ) у Србији прошло без већих проблема, као и да није дошло до већих промена у ценама.

Илић је на данашњој конференцији за новинаре истакао да је 13 одсто артикала поскупело, 82 одсто је појефтинило, док су цене 5 одсто артикала остале непромењене.

Он је нагласио да су посебно забрињавајуће промене цена комуналних услуга које су повећане више од условљених промена и додао да су за преиспитивање ових цена надлежне локалне самоуправе.

Илић је подсетио обвезнике ПДВ-а, који се баве прометом и производњом дуванских прерађевина, алкохолних пића, кафе, бензина, лож уља на обавезу
пописа залиха и достављања пописних листа Пореској управи до 15. јануара 2005. године, како би извршили повраћај средстава.

Такође, како је Илић навео, и лица која се баве градњом имају обавезу да изврше попис новоизграђених грађевинских објеката, као и оних чија је изградња у току и пописне листе предају Пореској управи до 15. јануара 2005. године.

Наташа Ковачевић, помоћник директора Пореске управе, представила је неколико новина у Закону о порезу на доходак грађана које се односе на опорезивање програма естрадних уметника.

«У оквиру најнових измена и допуна Закона о порезу на доходак грађана, између осталог, предвиђена је обавеза исплатилаца прихода интерпретаторима и другим ангажованим лицима за извођење естрадног програма, народне и забавне музике да поднесу регистрациону пријаву надлежној организационој јединици Пореске управе до 31. јануара 2005. године», рекла је Ковачевић.

Она је додала да су исплатиоци такође у обавези да до
5. у месецу поднесу обавештење Пореској управи о закљученим уговорима у претходном периоду са извођачима естрадних програма.

«У случају да се утврди да исплатилац, у смислу Закона о порезу на доходак грађана, није тако и регистрован, односно да није закључио уговор са извођачима, тј. није поднео обавештење Пореској управи, може му се изрећи мера забране обављања делатности до 30 дана», рекла је Ковачевић и додала да су предвиђене и новчане казне од 100 хиљада динара до милион динара.

Она је подсетила и да сви они који пријаве порез на имовину до 31. јануара 2005. године, неће плаћати казну због непоштовања Закона о порезу на имовину.