Уведен ред у јавне финансије и порески систем

Министар финансија Србије Млађан Динкић изјавио је данас да су за протеклих пет година створени услови за дугорочну макроекономску стабилност, али да ће у наредном периоду морати доста да се ради на смањењу незапослености, инфлације и спољнотрговинског дефицита, преноси новинска агенција “Бета”.

„Можемо бити задовољни оним што је области економије урађено од 5. октобра 2000. године до данас, иако су очекивања грађана била већа“, рекао је Динкић на конференцији за новинаре.

Министар Динкић је као највеће успехе министарства финансија навео смањење јавног дуга, увођење реда у јавне финансије и порески систем, као и оздрављење банкарског система које је допринело паду каматних стопа на кредите.

„Пре пет година бруто друштвени доходак по глави становника био је 829 долара, а данас је 3.000 долара, док је инфлација са 120 процената пала на око 14 одсто“, рекао је Динкић, наглашавајући да су девизне резерве Србије са 360 милиона долара повећане на 5,2 милијарде долара.

Те девизне резерве, како је навео, довољне су за покриће месечног увоза за пет до шест месеци и гаранција су да неће доћи до већих померања девизног курса.

Стране директне инвестиције, према његовој процени, до краја године ће бити две милијарде долара, што је дупло више него претходне године.

„Због овогодишњег раста извоза од око 45 одсто и повећања иностраних инвестиција суфицит платног биланса је 1,1 милијарда долара. Нова девиза штедња је увећана са 20 милиона долара на две милијарде долара, док је учешће укупног јавног дуга у друштвеном производу од 2000. године смањено са 169 одсто на 55 одсто“, навео је Динкић.

Тренутно је, како је додао, спољни дуг Србије 6,67 милијарди долара, а унутрашњи 4,7 милијарди долара. Очекивања су да ће до краја године укупан јавни дуга пасти на 50 одсто друштвеног производа, након додатног отписа дуга париског клуба повериоца од око 700 милиона долара.

Динкић је рекао да су приходи од приватизације у овој години већ 35 милијарди динара, а овогодишњи план је био 25 милијарди динара, тако да ће се вишак прихода искористити за исплату старих дугова, пре свега пензионерима.

За девет месеци ове године приходи у буџету Србије су износили 294,5 милијарди динара, а расходи 284,7 милијарди динара. Буџетски суфицит од око 10 милијарди динара, према речима Динкића, мањи је него што је било предвиђено због тога што су акцизе на гориво смањене да би се умањило ефекат поскупљења нафте на светском тржишту.