Uveden red u javne finansije i poreski sistem

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da su za proteklih pet godina stvoreni uslovi za dugoročnu makroekonomsku stabilnost, ali da će u narednom periodu morati dosta da se radi na smanjenju nezaposlenosti, inflacije i spoljnotrgovinskog deficita, prenosi novinska agencija “Beta”.

„Možemo biti zadovoljni onim što je oblasti ekonomije urađeno od 5. oktobra 2000. godine do danas, iako su očekivanja građana bila veća“, rekao je Dinkić na konferenciji za novinare.

Ministar Dinkić je kao najveće uspehe ministarstva finansija naveo smanjenje javnog duga, uvođenje reda u javne finansije i poreski sistem, kao i ozdravljenje bankarskog sistema koje je doprinelo padu kamatnih stopa na kredite.

„Pre pet godina bruto društveni dohodak po glavi stanovnika bio je 829 dolara, a danas je 3.000 dolara, dok je inflacija sa 120 procenata pala na oko 14 odsto“, rekao je Dinkić, naglašavajući da su devizne rezerve Srbije sa 360 miliona dolara povećane na 5,2 milijarde dolara.

Te devizne rezerve, kako je naveo, dovoljne su za pokriće mesečnog uvoza za pet do šest meseci i garancija su da neće doći do većih pomeranja deviznog kursa.

Strane direktne investicije, prema njegovoj proceni, do kraja godine će biti dve milijarde dolara, što je duplo više nego prethodne godine.

„Zbog ovogodišnjeg rasta izvoza od oko 45 odsto i povećanja inostranih investicija suficit platnog bilansa je 1,1 milijarda dolara. Nova deviza štednja je uvećana sa 20 miliona dolara na dve milijarde dolara, dok je učešće ukupnog javnog duga u društvenom proizvodu od 2000. godine smanjeno sa 169 odsto na 55 odsto“, naveo je Dinkić.

Trenutno je, kako je dodao, spoljni dug Srbije 6,67 milijardi dolara, a unutrašnji 4,7 milijardi dolara. Očekivanja su da će do kraja godine ukupan javni duga pasti na 50 odsto društvenog proizvoda, nakon dodatnog otpisa duga pariskog kluba poverioca od oko 700 miliona dolara.

Dinkić je rekao da su prihodi od privatizacije u ovoj godini već 35 milijardi dinara, a ovogodišnji plan je bio 25 milijardi dinara, tako da će se višak prihoda iskoristiti za isplatu starih dugova, pre svega penzionerima.

Za devet meseci ove godine prihodi u budzetu Srbije su iznosili 294,5 milijardi dinara, a rashodi 284,7 milijardi dinara. Budzetski suficit od oko 10 milijardi dinara, prema rečima Dinkića, manji je nego što je bilo predviđeno zbog toga što su akcize na gorivo smanjene da bi se umanjilo efekat poskupljenja nafte na svetskom tržištu.

Related

S&P press release

Press release Fitch Ratings

S&P press release