Читај ми

Ускоро нови програм за одобравање стамбених кредита

Министар Динкић изјавио је данас да ће Влади Србије бити упућен предлог новог програма за одобравање стамбених кредита до 100.000 еура за брачне парове до 45 година старости. Потенцијалним корисницима кредита средства за учешће од 20 одсто била би исплаћена из буџета Републике Србије, са роком отплате од 20 година и каматом од 1 одсто, рекао је министар Динкић и додао да ће банка одлучивати о томе коме ће кредит бити одобрен.

Министар је нагласио да је за одобравање оваквих кредита неопходан ребаланс буџета, који се очекује средином године, чиме би било омогућено сервисирање три до четири хиљаде захтева у другој половини године.

Директор Националне корпорације за осигурање стамбених кредита Александар Јовић рекао је да је у протекла два месеца осигурано укупно 4,2 милиона еура стамбених кредита, односно нешто мање од 150 кредитних партија, а највећи број су кредити до 50.000 еура. Јовић је рекао да су камате снижене и да износе од 7,45 до 8,95 одсто, а у току су преговори са Алфа банком и ЕФГ банком, које су такође заинтересоване за одобравање кредита.

Министар финансија Млађан Динкић најавио је данас да ће од 1. априла бити пооштрена казнена политика према власницима локала који не испуњавају обавезу издавања фискалних рачуна, а казне ће износити 150.000 за мање објекте и 300.000 динара за веће угоститељске и трговачке објекте. У јуну ће уследити још једно повећање новчаних казни и увођење забране рада локала на 30 дана. Циљ оваквих мера је да се до краја године порески обвезници у потпуности навикну на испуњавање те обавезе.

Министар је најавио да ће крајем априла ГПРС уређаји бити на тржишту, након чега ће сви велики порески обвезници морати да уведу ове уређаје за даљинско очитавање дневних извештаја из фискалних каса путем репетитора мобилне телефоније, који треба да буде прикључен на фискалну касу. Контрола увођења ГПРС уређаја за велике пореске обвезнике почеће крајем маја.

Министар је додао да мали порески обвезници (паушалци) треба да прикључе овај уређај до 30. јуна и подсетио да ће држава субвенционисати њихову набавку. Министарство финансија планира да ГПРС уређаји буду обавезни и за све аутомате за игре на срећу.

Министар финансија Млађан Динкић најавио је да ће Влада сутра и формално одбити захтев Електропривреде Србије да струја поскупи 1. априла.

„Захтев за повећање цене електричне енергије јуче је већински одбијен на седници Владиног Одбора за привреду и очекујемо да ће га сутра Влада и формално одбити“, рекао је министар Динкић на конференцији за новинаре.

Он је одбацио као неосноване најаве из Електропривреде Србије да ће електроенергетски систем доживети колапс ако струја не поскупи почетком априла за 14 одсто.

„Влада ће помоћи ремонте и припрему тог јавног предузећа за зимску сезону тако што ће обавезати предузећа у реструктурирању која добијају субвенције да један део тога обавезно користе за измиривање дугова за струју“, рекао је министар и додао да ће поскупљења струје бити тек 1. јула и то за мањи износ него што је ЕПС тражио.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза