Србија договорила са ММФ-ом нови саветодавни аранжман

Србија и мисија Међународног монетарног фонда постигли су договор о новом програму “The Policy Coordination Instrument” (PCI), који има саветодавну улогу и не укључује финансијску помоћ.

Закон о привременом умањењу пензија биће укинут потпуно до краја године, а не фазно, изјавио је министар финансија Синиша Мали на завршној конференцији за новинаре одржаној заједно са ММФ-ом и Народном банком Србије, поводом договора о новом аранжману који ће бити реализован са том финансијском институцијом.

Нови програм „Инструмент координације политика“ (ПЦИ) осмишљен је с циљем да обезбеди оквирну политику за земље које не захтевају финансијску подршку, а током трајања овог програма ММФ има више саветодавну него контролну улогу.

„Била је идеја да идемо фазно, али ми имамо довољно фискалног простора да то употпуности урадимо ове године“, прецизирао је Мали на конференцији за новинаре.

Мали је додао да је договорено да ће бити повећане пензије за све оне пензионере који нису били обухваћени овим Законом .

„Пензионерима који нису били обухваћени Законом о смањењу пензија биће повећане пензије и у септембру када очекујемо делегацију ММФ-а имаћемо информацију колико билансног простора имамо како би повећање било што значајније“, истакао је Мали.

Предвиђено је да аранжман траје 30 месеци.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је Србија испунила све услове како би већ у јулу потписала нови аранжман са Међународним монетарним фондом, који ће трајати до јануара 2021.

Реч је о аранжману познатијем као „чуваркућа“, који подразумева саветодавну улогу ММФ, а не финансијску помоћ.

Наводећи да су вођени тешки, али конструктивни преговори са мисијом ММФ, Мали је рекао да последњи подаци говоре да у прва три месеца ове године, Србија бележи раст привреде од 4,6 одсто.

То је, како је констатовао, огроман раст који нас сврстава у топ три економије у Европи када је реч о стопама привредног раста.

„До краја године наш раст ће бити 3,5, 3,6, 3,7 одсто, што су већ високе стопе раста“, истакао је Мали.

„Успели смо да са ММФ-ом договоримо повећање плата у јавном сектору, колико тачно знаћемо у септембру, када будемо видели колико новца имамо у буџету. Очекујем значајно повећање платаи и почетак реформи платних разреда“, каже Мали.

Са ММФ-ом договорили смо и повећање плата у јавном сектору, а колико тачно знаћемо у септембру, рекао је министар финансија.

Шеф мисије ММФ-а Џејмс Руф је рекао да су „под овим политикама, макроекономски изгледи Србије и даље добри“.

Раст је достигао 4,6 процената међугодишње у првом кварталу и очекује се да ће достићи најмање 3,5 процента у овој години. Инфлација је и даље ниска и процењује се да ће бити око 2 процента до краја 2018. године, захваљујући подршци одговарајуће монетарне политике Народне банке Србије“, јасан је Руф.

Руф каже да ММФ очекује да ће јавне финансије и ове године забележити суфицит.
„Од 2019. године па надаље, циљ програма је низак укупни дефицит, што би довело до смањења јавног дуга на ниво испод 50 процената БДП-а до краја програма и обезбедило би простор за повећање капиталне потрошње, као и за одређена таргетирана смањења пореског оптерећења привреде и рада“, навео је Руф.

Разматрање овог договора са српском владом, прецизирао је, планирано је на седници Извршног одбора ММФ-а, средином јула.

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић каже да о свему говоре резултати који су постигнути захваљујући доследном спровођењу економског програма договореног са ММФ-ом.

„Ниво проблематичних кредита (НПЛ) у банкарском сектору Србије на крају априла износио је 8,8 процената, што је најнижи ниво откако се овај податак прати, саопштила је гувернерка подсећајући да је претходни податак показао да је ниво НПЛ-ова био 9,2 одсто.

„Значајним снижавањем референтне каматне стопе Народна банка Србије је утицала да каматне стопе на динарске кредити привреди и грађанима падну на најнижи ниво, дорпиносећи и на тај начин расту расположивог дохотка“, изјавила је Табаковић.