Читај ми

Представљење одлуке Владе

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је данас да је Влада донела Уредбу о условима и критеријумима за паушално опорезивање аутопревозника, по којој ће таксисти месечно издвајати 5.178 динара.

Динкић је на конференцији за новинаре, одржаној после седнице Владе, рекао да се према Уредби за аутомобиле и аутобусе месечне обавезе крећу од 5.178 до 15.533 динара, док за камионе тај износ иде од 5.178 до 12.238 динара. Он је навео да је договор о томе са представницима Синдиката таксиста постигнут још прошле недеље и додао да не разуме зашто они најављују генерални штрајк за 14. април.

Према његовим речима, Влада Србије подржава захтев таксиста и за лиценцирање, што је у надлежности локалних самоуправа, али не може да прихвати укидање пореза на додату вредност (ПДВ) за увоз такси возила, нити захтев да се таксистима одобри увоз возила старијих од 6 година.

Онда када буде преполовљен спољнотрговински дефицит биће донета и нова уредба која ће омогућити увоз половних возила старијих од три године, али за све категорије истовремено, објаснио је министар.

Он је прецизирао да су у позадини штрајка таксиста, као и најаве штрајка радника Рафинерије у Панчеву који траже повећање плата од 30 одсто – политички интереси.

Динкић је, говорећи о реструктурирању јавних предузећа, напоменуо да се до сада пријавило 8.573 радника који су спремни да напусте своја радна места у овим предузећима уз отпремнине.

Према његовим речима, Влада Србије издвојиће из буџета у те сврхе 1,5 милијарди динара, а остатак до 5,3 милијарде динара, колико се процењује да је потребно, обезбедиће сама јавна предузећа.

Влада ће из прихода од приватизације, којом је у прва три месеца ове године остварено 15 милијарди динара, „позајмити“ још 1,7 милијарди динара које се морају вратити до новембра, указао је Динкић.

Он је нагласио да је на данашњој седници Владе усвојена и Информација о учешћу делегације Србије у разговорима са представницима ММФ-а и Светске банке који се одржавају средином овог месеца у Вашингтону и прецизирао да ће поред њега, у нашој делегацији бити и гувернер НБС-а Радован Јелашић и потпредседник Владе Србије Мирољуб Лабус.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза