Читај ми

Потписан протокол о повећању плата у култури

Министар финансија Млађан Динкић и министар културе Драган Којадиновић потписали су данас са Синдикатима културе Србије и Гранским синдикатом културе и уметности „Независност“ Протокол о повећању плата запосленима у институцијама културе за 2006. и 2007. годину. Министар Динкић тим поводом је изјавио да је без развоја културе немогућ напредак било ког друштва, а без одговарајућих плата немогуће је очекивати одговарајућу мотивацију запослених у овој области.

Динкић је нагласио да су потписани протоколи за 2006. и 2007. годину. У преговорима са синдикатима културе договорено је да се новембарске плате увећају за 9,24%. Раст плата запослених у култури у 2006. години износиће од 21% за неквалификовани рад до 38% за носиоце делатности у институцијама културе. Протокол за 2007. годину предвиђа раст плата у распону од 7,5% до 24,6%. У складу са посебним колективним уговором који је закључен са Владом до 15. јануара 2007. свим запосленима у култури биће исплаћене божићне награде у износу од 4000 динара.

Министар финансија нагласио је да ће данас бити донета одлука о формирању комисије за доделу националних пензија, која ће најистакнутијим уметницима доделити пензије у висини од најмање 110 000 динара, што је износ петоструке просечне плате. Он је најавио и предлог да се пензионерима у Србији исплати додатна рата дуга у децембру, што омогућавају рекордни приходи буџета у октобру и постигнути буџетски суфицит од 36,3 милијарде динара.

Министар културе Драган Којадиновић изјаво је да су постигнутим решењима задовољни и представници Владе, као и представници синдиката и додао да су преговори текли у врло конструктивној атмосфери. Захваљујући разумевању Министарства финансија и великој жељи да се поправи материјална ситуација запослених у култури успели смо да дођемо до колективних уговора који су културу подигли на виши ниво, додао је он. Министар је нагласио да ће потписани уговори важити и за институције културе на локалном нивоу.

Представник Синдиката културе Србије Драгана Ђорђевић и представник Гранског синдиката културе и уметности „Независност“ Зоран Ђуричић изразили су задовољство почетком социјалног дијалога и потписивањем колективног уговора.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза