Почиње примена оштрих антимонополских мера

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је да је Влада данас, на предлог Министарства финансија, одобрила увоз 15.000 тона уља од сунцокрета без плаћања царина, чиме је почела примена радикалних антимонополских мера како би се увео ред на тржишту јестивог уља и спречио даљи раст цена овог производа.

Динкић је на конференцији за новинаре, одржаној после седнице Владе, навео да ово укидање царина није трајног карактера због предстојећих преговора са СТО и ЕУ, већ ће трајати два месеца, након чега ће се видети ефекти ових мера и на основу њих предузети даље активности на пољу заштите потрошача.

Он је подсетио на то да је јестиво уље по садашњој царинској тарифи заштићено царинском стопом од 30 одсто и додао да је у последњих 10 месеци цена јестивог уља повећана за 40,4 одсто у односу на децембар 2004. године, а само у октобру за 22,4 одсто.

Према његовим речима, с обзиром на ова повећања цена и на то што неки произвођачи најављују даља поскупљења, Министарство финансија је оценило да постоји елемент монополског понашања и одлучило да предузме радикалне мере.

Једна од ових мера је либерализација тржишта и обезбеђивање увоза без царина за 15.000 тона, што представља потрошњу јестивог уља у Србији за два месеца, рекао је Динкић, уз напомену да ће након овог периода овај контингент бити или завршен, уколико постигне позитиван ефекат, или продужен на још већу количину.

С друге стране, Министарство трговине, туризма и услуга је задужено да, према усвојеном антимонополском закону, провери да ли у случају поскупљења има елемената монополског понашања и да уколико се утврде такве чињенице изрекне примерене казне. Такође, ово министарство ће наредних дана размотрити интервенцију стављања у промет уља из робних резерви.

Министар финансија је истакао да је тренутна цена уља у нашој земљи виша него у другим земљама, при чему је досадашњи степен заштите домаће индустрије јестивог уља износио 41 одсто у периоду 2002 – 2004. године.

Он је објаснио да се у укупну царинску заштиту убрајају све царине, прелевмани и квоте који штите једну индустријску грану, а циљ је био да се ова индустрија заштити како би цене на тржишту биле ниже.

Динкић је најавио да ће држава у 2006. години све снаге усмерити на сузбијање инфлације и одређених монопола у индустрији хране, чије су цене неуобичајено порасле.

Он је саопштио да је 11 банака доставило изјаве о заинтересованости за куповину Војвођанске банке и навео да су то учиниле Креди агрикол и ПНБ Париба из Француске, Интеза, Уникредито и Сао Паоло из Италије, затим из Грчке Национална банка, Алфа, Пиреус и Емпорики банка, мађарска ОТП банка, и пољска ПКО.

Према његовој оцени, преговори са Међународним монетарним фондом о окончању шесте ревизије трогодишњег финансијског аранжмана теку по плану.

У Скупштини Србије се тренутно разматра важан пакет закона, након чијег ће се усвајања створити претпоставке за сазивање седнице Борда директора ММФ-а, истакао је Динкић и изразио очекивање да ће ти закони бити усвојени у наредних десетак дана.