Читај ми

Почео 32. Светски економски форум

НЈУЈОРК(АП) – Светски економски форум, скуп светске политичке и економске елите, који се по традицији одржава у швајцарском скијашком центру Давосу, а ове године у знак подршке у борби против тероризма пресељен у Нјујорк, почео је данас уз јаку полицијску заштиту због више хиљада демонстраната против глобализације.

У раду Форума учествује око 3.000 истакнутих светских пословних и политичких лидера и економских експерата, а дневни ред предвиђа многобројне теме – од смањења сиромаштва до повећања безбедности у свету после терористиццких напада у САД 11. септембра прошле године.

На скупу ће бити проглашно и „100 светских лидера“ за 2002. годину, међу којима је и српски министар финансија и економије Божидар Ђелић. На отварању 32. Светског економског форума, који се одржава у њујоршком хотелу Валдорф-Асторија, предвиђено је да се учесницима између осталих обрате генерални секретар УН Кофи Анан (Аннан) и авганистански премијер Хамид Карзаи, а једна од главних тема биће и оживљавање светске привреде.

На Светском економском форуму никада се нису доносиле обавезујуће одлуке, али учесници ове године кажу да је посебно значајно што се у Нјујорку, који се још опоравља од шока од 11. септембра, окупило толико угледних економиста и политичара, па би веома озбиљне расправе на конференцији требало да помогну лидерима да нађу решења за неке од најтежих проблема у свету.

На скупу у Нјујорку, осим министра финансија Божидара Ђелића,

учествују и српски премијер Зоран Ђинђић И републички министар за односе са иностранством Горан Питић.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза