Читај ми

Одржана прва сесија намењена обуци књиговођа

Министарство финансија и економије уз подршку ОЕБС-а, одржало је јуче прву у низу сесија намењених обуци књиговођа у вођењу евиденција имовине политичких странака.

Према новом Закону о финансирању политичких странака, обавеза је сваке странке да до 26. јануара 2004. године преда први извештај и то о својој имовини.

Почетком месеца одржана је Конференција на тему примене Закона о финансирању политичких странака на којој су се представници странака први пут сусрели са Правилником о вођењу евиденције и састављању извештаја о прилозима и имовини политичких странака.

На данашњој сесији већ одговорено је на нека питања која су неизбежна на почетку спровођења нових законских решења.

Примера ради, новим законом забрањене су анонимне донације, па би у таквом случају уплаћени новац завршио на рачуну буџета РС, а не политичке странке.

До сада је веома честа пракса била да локалне самоуправе уступају политичким странкама простор на бесплатно коришћење. Нови закон забрањује да се као финансијери јављају јавне установе и јавна предузећа, па ће странке морати да плаћају закуп просторија. Ипак треба имати у виду да ће странке, по новом закону, добијати средства и из локалних буџета, те ће из ових средстава моћи да плате простор или ће одлучити да закупе неки други.

Посебно је наглашена потреба усклађивања статута политичких странака са Законом, јер у супротном неће бити у могућности да користе право на финансирање из буџета Републике Србије.

Како би се у ходу решавали технички проблеми у вођењу евиденција, Министарство је охрабрило присутне да преко е-маил-а Министарства упуте сва питања и обавезало се да у најкраћем року омогући преузимање формулара са ове званичне интернет странице.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза