Нацрт закона о порезу на додату вредност на јавној расправи

Влада Републике Србије утврдила је на данашњој седници седници Нацрт закона о порезу на додату вредност и упутила га у широку јавну расправу. Овим нацртом закона, не уводи се додатни порез, већ се порез на промет производа и услуга замењује порезом на додату вредност, а његовим усвајањем биће окончан трећи и последњи талас реформи јавних финансија.

Како је на данашњој конференцији за новинаре објаснио министар финансија и економије Божидар Ђелић, порез на додату вредност (ПДВ) заправо значи да се „у свакој фази производно-прометног циклуса уплаћује порез на онај део вредности производа или услуга који је додат у тој фази“. Нјеговим увођењем, практично неће бити простора за утају пореза, јер ће постојати узајамна контрола, односно, како каже Ђелић „сви ће контролисати све“. Увођењем ПДВ наплата је ефикаснија, а расподела пореског терета праведнија, јер оптерећује све у производно-прометном циклусу.
Према нацрту закона, висина пореске стопе износи 20 одсто, колико сада износи и порез на промет, а предвиђено је да постоји само општа стопа, односно, није планирано увођење посебне стопе.

Одговарајући на питања новинара, заменик министра финансија и економије Милица Бисић рекла је да у економском смислу не постоје разлози за поскупљење производа и услуга приликом увођења ПДВ, јер ће он бити исти као садашњи порез на промет. Ђелић је додао да ће увођењем пореза на додату вредност доћи до безначајних померања и нагласио да увођење ПДВ неће представљати удар на стандард грађана.
Уз све предности које доноси увођење ПДВ, Бисић је навела да, уколико се обвезници благовремено не припреме на примену новог закона, може да се појави проблем проузрокован тиме што увођење пореза на додату вредност у почетној фази од обвезника захтева већа ликвидна средства. Она је додала да ће применом закона доћи и до изједначавања пореског терета.

Бисић је рекла и да је нацртом закона предвиђено да лимит за укључење у ПДВ буде милион динара. Она је објаснила да то значи да обвезник може да уђе у систем плаћања тог пореза само уколико у претходној години има укупан промет од милион и више динара, и додала да ће се током јавне расправе видети да ли ће и онима који не испуњавају овај критеријум бити омогућено да уђу у овакав систем опорезивања.

Трећи талас реформи јавних финансија, који ће трајати од септембра до децембра ове године, треба да заокружи свеобухватну реформу јавних финансија. Осим доношења закона о порезу на додату вредност, у трећи талас реформи спада и реформа локалних јавних финансија, што је уско везано за увођење ПДВ-а, као и даље јачање институција у домену јавних финансија кроз доследно спровођење ових системских мера.

Министар Ђелић је нагласио да све ово треба да омогући да за ове три године Србија надомести све оно у чему је заостајала протеклих 12 година.

Јавна расправа трајаће до краја септембра, а у њу ће бити укључени привредници, социјални партнери и потрошачи. Прва расправа биће одржана сутра у 13 часова у Привредној комори Србије. Усвајање закона у Скупштини Србије очекује се у септембру, од октобра до децембра трајаће евидентирање обвезника за ПДВ, а његово увођење планирано је за 1. јануар 2004. године, када ће домаћи порески систем бити у потпуности компатибилан са стандардима Европске уније.

Порез на додату вредност уведен је у свим европским земљама, осим у Србији и Босни и Херцеговини. Црна Гора је такође увела ПДВ.