Читај ми

Министар Динкић учествовао на трибини на економском факултету

Министар финансија Млађан Динкић гостујући јуче на Економском факултету у Београду, представио је основне циљеве економске политике за 2006. годину. Студенте су највише интересовале националне инвестиције.

Говорећи пред студентима о „Економској политици за 2006. годину“, Динкић је рекао да је основа за обезбеђење тих средстава најављена приватизација мешовитог српско-аустријског предузећа „Моби 63“, „Војвођанске банке“ и „Панонске банке“, од чега се очекује минимум 1,3 милијарди евра. Он је такође објаснио да најављених милијарду евра инвестиција у Србији неће бити у потпуности утрошено у овој, већ и у 2007. години.

Осим приватизационих прихода, за инвестиције у инфраструктуру, здравство, спорт, образовање и културу биће употребљени кредити од међународних финансијских институција и приступни фондови Европске уније, навео је Динкић.

Министар је

говорио и о предвиђеном увођењу посебних олакшица за послодавце који запосле приправнике до 28 година, тако што ће их три године ослободити плаћања пореза.

Динкић је указао да су нетачне тврдње неких домаћих економиста да ће државне инвестиције подстаћи потрошњу и самим тим и инфлацију и објаснио да инвестициона потрошња не може утицати инфлаторно, већ само на раст увоза за потребе набавке опреме за болница, школа, установа цултуре,… Због тога ће Влада инсистирати да на тендерима за набавку опреме предност имају домаћи добављачи, а да радови на реконструкцији и изградњи буду поверени домаћој радној снази и фирмама.

Динкић је напоменуо да је за раст бруто друштвеног производа у Србији кључно привлачење директних страних инвестиција, а да би странци инвестирали потребно им је обезбедити неопходну инфраструктуру и додао да управо због тога држава жели да из приватизационих прихода уложи у инфраструктуру, пошто приватници немају интерес за тим.

Организатор предавања Министра финансија Србије на Економском факултету је Студентска унија тог факултета и Економски форум младих Европског покрета.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза