Читај ми

Микрокредити за незапослене као једна од активних мера запошљавања

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић најавио је данас да ће Министарство финансија у сарадњи са Министарством рада, запошљавања и социјалне политике и Министарством привреде објавити конкурс за давање микрокредита за незапослене, у износу од 5.000 до 20.000 евра, са роком отплате од три до пет година, и периодом почека од годину дана.

Динкић је на конференцији за новинаре, одржаној у , истакао да ће микрокредити бити у функцији решавања незапослености као једног од највећих проблема са којим се Србија суочава. Он је додао да ће конкурс за добијање микрокредита највероватније бити расписан у среду, 6. априла, и трајаће 30 дана, а једини услов је да кандидати буду незапослени и да се налазе на евиденцији НСЗ-а.

Висина кредита зависиће од тога колико ће предузеће, које буде регистровано средствима из буџета, запошљавати радника, а једино ограничење је да тим средствима неће моћи да буде кредитирана примарна пољопривредна производња јер за то већ постоји друга кредитна линија, напоменуо је он.

Министар финансија прецизирао је да ће за микрокредите из буџета бити издвојено 7,5 милиона евра и додао да ће Влада, уколико ова акција успе, у другој половини године ребалансом буџета за исту намену издвојити додатна средства. Према његовим речима, каматна стопа на одобрени микрокредит износиће један одсто годишње, с тим што би се након годину дана грејс периода, кредит отплаћивао у тромесечним ратама.

Утврђена су три јединствена алтернативна инструмента обезбеђења кредита – соло меница корисника микрокредита са два кредитно способна жиранта, хипотека првог реда у сразмери 1:1 у односу на одобрени кредит, и уговорно јемство правног лица за корисника кредита, објаснио је Динкић.

Он је додао да ће процедуру пријављивања заинтересованих за добијање микрокредита спроводити НСЗ, а одлуку о томе коме ће кредит бити одобрен доносиће Републички фонд за развој. Корисници кредита ће од дана одобравања кредита имати два месеца да региструју своју фирму и да се на тај начин одјаве са евиденције НСЗ-а, а када то и докажу, кредит ће бити пуштен у реализацију, рекао је Динкић. Он је напоменуо да ће свака евентуална злоупотреба бити кажњена између осталог и тако што би кредит аутоматски био пуштен као доспео у целини са одговарајућим пеналима.

Министар рада, запошљавања и социјалне политике у Влади Србије Слободан Лаловић рекао је да у Србији има око 500.000 незапослених, што је једна трећина од броја евидентираних, док остатак чине они који су на евиденцији НСЗ-а само ради остваривања здравственог осигурања. Због тога, Влада Србије ће до краја године донети мере којима ће евиденција здравствене заштите бити пребачена на Републички завод за здравствену заштиту, како би на евиденцији НСЗ-а остали само они који заиста траже посао.

Лаловић је најавио да ће на следећој седници Владе бити усвојена и национална стратегија запошљавања од 2005. до 2010. године, у циљу афирмисања активних мера запошљавања, и као једну од тих мера навео је расписивање огласа на основу програма самозапошљавања бесповратним средствима.

Министар привреде у Влади Србије Предраг Бубало нагласио је да је у прва три месеца ове године отворено 1.900 нових фирми и оценио да ће овим програмом самозапошљавања број новооснованих предузећа у Србији бити далеко већи.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза