Мали: Реформа Пореске управе и система опорезивања приоритети у 2019. години

„Апсолутни приоритет је да 2019. година буде година реформи Пореске управе и система опорезивања у Србији“ изјавио је данас министар финансија у Влади Србије Синиша Мали на представљању „Беле књиге 2018“ Савета страних инвеститора.

„Влада Србије је у наредне две године дефинисала реформу Пореске управе и реформу пореског система као приоритете. Протеклих месеци радили смо на утврђивању мањкавости система и функционисања Пореске управе. Данас сам имао састанак са делегацијом Међународног монетарног фонда, а заједно са њима треба да направимо смернице на који начин ћемо то променити.“, истакао је министар на панелу посвећеном побољшању економског амбијента у Србији.

Синиша Мали је навео да су, слушајући струку и привреднике, већ припремљени закони који ће бити у скупштинској процедури крајем новембра.

„У вашој табели и препорукама, наводе се парафискални намети, порез на доходак грађана, порез на додату вредност и на добит правних лица, порески поступак, Закон о пореском поступку, порез на имовину, a то управо и јесу теме којима се веома посвећено бавимо“, рекао је министар на скупу који је одржан у хотелу „Метропол палас“.

Синиша Мали је истакао колико је значајан глас привреде, посебно када је реч о новим законима који се ње тичу, па се и наставља са праксом организовања јавних расправа.

„Примера ради, заједно са Привредном комором Србије је организована јавна расправа о Нацрту закона о јавним набавкама и то у Нишу, Београду и Новом Саду“, рекао је Мали.

По преузимању функције у Министарству финансија, добили смо предлоге од ФИЦ-а и других пословних удружења, који се тичу различитих законских решења, а које смо узели у обзир када смо припремили законе који треба да смање оптерећење на зараде, као и велики број пореских подстицаја.

Мали је рекао да је једна од најважнијих ствари које су привредници тражили да се изједначи порески третман и обрачунски третман амортизације како би се подстицало улагање у опрему и нове машине.

„Овај сет то рефлектује, слушали смо коментаре привредника и имплементирали их у законе које ћемо променити. Предвиђене измене су огледало ваших жеља, нема изненађења“, навео је министар.

Министар је подсетио да смо ове године имали повећање непорезивог дела зараде на 15.000 динара, а да од 1. јануара 2019. године крећемо са даљим смањењем оптерећења на зараде. Такође, укида се и 0,75 одсто доприноса за незапосленост на терет послодавца, рекао је Мали.

„У зависности од тога колико ћемо простора имати 2019. године, ићи ћемо са додатним мерама како би још више растеретили плате за запослене и учинили Србију и радну снагу још конкурентнијом. То је још једна од мера за подстицај и привлачење инвестиција, као и раста у годинама пред нама“, рекао је министар.

Говорећи о стопи раста, Мали је рекао да је циљ Владе да следеће године одржимо и убрзамо стопу раста БДП-а.

„Када погледате буџет за 2019. годину, тај буџет предвиђа контролисани дефицит од 0,5 одсто БДП и никада веће капиталне инвестиције у нову инфраструктуру, аутопутеве, железничке путеве, мостове. Посебно бих нагласио значај закона о накнадама, јер ће се избећи да свака локална самоуправа доноси нове намете. Иначе, то је и био највећи захтев привреде“, навео је министар.

Он је подвукао да је Влада Србије у потпуности посвећена одржавању фискалне стабилности и смањењу јавног дуга, а с друге стране,
доношењу законских измена које су у потпуности усмерене ка привреди, њеном опоравку и расту.

„Са растом приреде од 4,5 одсто у првих девет месеци и наставком тог тренда, Србија се мења у будућности. Све ове мере су као мозаик и свака се коцкица мора уклопити како би се подстакао даљи раст привреде“, закључио је Мали.

Фото: Танјуг