Љубић: Чекамо добру понуду за Телеком

Електропривреда Србије у овом моменту уопште није на продају, док би Влада свакако размотрила кредибилну понуду за куповину Телкома „Србија“, уколико би таква постојала, каже државни секретар у Министарству финансија и привреде Александар Љубић.

– Телеком је већ био нуђен на тржишту и није нашао стратешког партнера. Генерално, уколико постоји стратешки партнер који би овој компанији обезбедио дугорочну стабилност, иновације и улагања и задржавање првог места у земљи и у региону, сигуран сам да ће Влада размотрити такву понуду – објаснио је Љубић и интервјуу за „Дневник“.

Он је потврдио да ће 500 милиона долара, које је Русија одобрила Србији, бити доступно за месец и по, као и да ће се употребити за враћање дела државног дуга Лондонском клубу. Подсетимо, руски кредит узет је на 10 година, уз две године почека и фиксну камату од 3,5 одсто, док се на дугове Лондонском клубу плаћа 6,75 одсто камате. По Љубићевим речима, тај нам новац није потребан за текуће финансирање буџета, с обзиром на то да је Србија продајом еврообвезница већ обезбедили потребна средства за функционисање државе.

– Ми смо добро размотрили стање у финансијама и, у складу са усвојеном фискалном стратегијом, Министарство финансија и привреде предложило је Влади, што је она и усвојила, да се крајем априла изврши превремена отплата дела спољног дуга у износу од 430 милиона долара. Сада радимо на томе да се скупи кредити из прошлости замене јефтинијим. А то можемо да урадимо с обзиром на то да су мере фискалне политике дале изузетно добре резултате у обарању камата на јавни дуг, како на међународном, тако и на домаћем финансијском тржишту, а раздуживање нам доноси уштеде и у овој и у наредним годинама: пре свега, имаћемо мања издавајања за отплату камата.

*Фискални савет је изразио сумњу да ће Влада успети да задржи буџетски дефицит на планираном нивоу од 3,6 одсто БДП-а. Влада је те сумње одбацила као неосноване…*

– У јануару смо имали одличан резултат у буџету: Република је имала мањак од седам милијарди, али смо на другим рачунима имали суфицит од 11 милијарди, тако да је укупан суфицит на рачуну читаве државе био 3,8 милијарди динара. У фебруару смо имали мањак само у републичком буџету, али са друге стране смо имали вишак прихода на консолидованом рачуну.

Фискални савет што се тиче фебруара гледао само дефицит републичког буџета, али подаци за пензиони и здравствени фонд, локал и Војводину стижу касније. Из тог разлога, наложено је државним органима да раније достављају податке о стању и како би подаци за читаву државу могли да се објављују доста брже.

*Да ли Министарство финансија има подршку у Влади за политику фискалне консолидације и смањење дефицита на један одсто БДП-а у наредним годинама, с обзиром на изјаве појединих министара о потреби за већом потрошњом?*

– Министарство финансија и привреде има потпуну подршку Владе Србије када је реч о политици фискалне консолидације, пре свега зато што само планирање буџета и нивоа буџетског дефицита није одлука искључиво овог министарства већ читаве Владе, односно коалиције у целини. Било какво другачије разматрање или размишљање на ту тему смо већ видели и то би Србију могло да доведе у врло незгодан положај.

*Поједини економисти сматрају да снижена цена „фијата 500Л“ на конто субвенција које фабрика у Крагујевцу добија од државе практично значи да порески обвезници Србије помажу слоју богатих који могу да купе тај ауто?*

– „Фијат“ је један од највећих инвеститора у Србији, запошљава 2.500 људи, а запослиће још 1.400 до краја следеће године. С обзиром на то да се наша економија суочава са великим бројем незапослених, ова инвестиција је значајна јер генерише и радна места код произвођача компоненти и компанија које опслужују ФАС. Уосталом, свака компанија која долази из те бранше и запошљава људе може да рачуна на исте подстицаје за отварање нових радних места. Јер, наша аутомобилска индустрија је препозната као стратешка грана, поред ИТ, одбрамбене индустрије и пољопрвреде.

*Није ли „Фијат“ ипак могао и по другачијем моделу да изађе у сусрет овдашњим купцима?*

– „Фијат“ је одлучио да део средства, које је добио за подстицаје на име отварања нових радних места, преусмери на грађане Србије којима ће модел „500Л“ бити јефтинији за 3.000 евра. Иначе, не бих назвао те људе богатим грађанима због тога што је цена од 10.000 евра за овај аутомбил. Јер, ако погледате информације о просечно плаћеном аутомобилу у Србији, о ценама увезених нових аутомобила и увезених половних аутомобила, не бих рекао да је реч о посебно привилегованој групи. У сваком случају, ми морамо да подстичемо запошљавање и сваки инвеститор који дође и отвара фабрике је добродошао у Србију и има исте услове као и сви који су већ овде и користе подстицаје за отварање нових радних места.

* Владимир Чворков*

Избори би зауставили Србију

*Постоје оцене у јавности да су реформе започете након прошлогодишњих избора већ заустављене због могућности новог изласка на биралишта. Колико би избори у овој години штетили српској економији?*

– Министарство финансија ради и планира своје активности без обзира на приче о изборима. За Србију је важно да има стабилан фискални систем. Ми, дакле, радимо у пуном капацитету као да ће следећи избори бити у редовном року и не калкулишемо са превременим изборима. С друге стране, у случају неких превремених избора, то би свакако штетило земљи, имајући у виду нашу културу да, док су избори потпуно, престаје све да ради, јер сви чекају резултате. Србија не може да допусти себи луксуз да стоји, већ мора да ради сваки дан јер једино тако може ићи напред.