Читај ми

Финансијска дисциплина на дневном реду

Министар финансија Лазар Крстић изјавио је да ће приоритет министарства на чијем је челу бити фискална консолидација и увођење финансијске дисциплине.

У емисији „Упитник“ на РТС-у Крстић је рекао да Србија у наредне четири године треба да уштеди око 170 милијарди динара а да само у 2014. и 2015. години треба да се уштеди око милијарду евра. Навео је и да у јавном сектору постоји вишак запослених. Крстић је рекао да, иако ће Влада покушати да учини све да смањи негативне ефекте финансијске консолидације на грађане, мисли да ће крајем године или у наредном буџету морати да се смање и пензије.

Министар је истакао и да треба да се анализира ситуација и одреди како треба да изгледа јавна управа и да ли јавна предузећа треба да имају социјалну функцију, а људи у њима велике бенефиције.

Он је подсетио да ће Влада Србије од 1. јула у јавном сектору смањити плате за десет одсто и укинути солидарни порез, а да ће остатак морати да се пронађе на расходној страни, односно да ће морати да се обавља ригорознија контрола трошкова јавних предузећа.

У емисији су, осим министра Крстића, гостовали и Кори Удовички, потпредседница владе и министарка државне управе и локалне самоуправе и Срђан Вербић, министар просвете и науке.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза