Економске реформе у Србији

На трибини „Економске реформе у Србији“, одржаној у београдском Дому омладине, министар финансија у Влади Србије Божидар Ђелић је критиковао неефикасност српског правосуђа, наводећи између осталог и да је Министарство финансија до сада поднело велики број кривичних пријава против особа из бившег режима због финансијских злоупотреба и злоупотреба овлашћења у привреди, а ни у једном није донета пресуда.

Једва чекам да неко иде у затвор због утаје пореза – поручио је министар финансија Божидар Ђелић, подсетивши да у протекле две година ниједна особа није ухапшена због утаје пореза. Он је рекао да тога „код нас има“, те да у развијеним земљама нико није изузет од законских обавеза, посебно кад је у питању плаћање обавеза држави.

– У овом тренутку девизне резерве су 2,1 милијарди долара. Такве резерве могу да покрију четворомесечан увоз вредан око 500 милиона долара, рекао је гувернер Народне банке Југославије Младјан Динкић уз напомену – да сада имамо 320 марака просечне плате, 9.960 динара је податак за август. Битно је погледати колико од једног прихода домаћинства иде на храну и пиће, колико на огрев и осветљење, а колико на остале потребе. У овом тренутку, око 52% укупних прихода домаћинства остаје за остале потребе, а пре две године је то било нула. Он је оценио да ће плате у Србији достићи просечан ниво из 1990. од 620 марака за отприлике 3 године.

О стандарду градјана говорио је и Ђелић који је рекао – да је раст плата ишао брже него у неким другим земљама, уз напомену да је основа била врло ниска. Он сматра да се не треба упоређивати са Словенијом, јер је њихов национални доходак 7 пута већи од нашег. Као пример навео је Бугарску, чији је национални доходак упоредив с домаћим.

– Сада су у Бугарској плате ниже него у нашој земљи, за неких 15%. А пензије су тачно два пута мање. Зашто? Зато што се тамо исплаћује оно што долази у пензион фонд и то су упола мање пензије него оне које ми исплаћујемо овде, пошто ми дотирамо с 40% тај пензиони фонд из пореза. А када узмете цену струје, она је и у Бугарској и у Румунији између 40 и 50% већа него код нас, а њихове плате су ниже. Нико не каже да је то сјајно, али у овом моменту, на овом нивоу развоја привреде, уопште нисмо закинули запослене и пензионере, мишљења је Ђелић.