Други талас пореских реформи у Србији

Председник Владе Републике Србије и министар финансија и економије Божидар Ђелић представили су данас у Сава Центру, пред око триста највећих пореских обвезника, други талас пореских реформи (погледајте >> ) у Србији. Уз присуство колега из других министарстава, министар Ђелић је истакао да се предложена пореска реформа односи на побољшање стандарда грађана као и да пружа подстицаје за запошљавање и инвестирање.

Србија улази у нову фазу пореске реформе, оличену овог пута у смањењу пореских стопа, увођењу низа олакшица и конкретног укидања пореза за поједине производе и категорије становништва. Укида се порез на промет на уље, маст, шећер, рачунаре, издавање станова. Сви приходи грађана спуштају се на пореску стопу од 14 одсто. На ту стопу се своди и порез на добит предузећа. Порез се укида на отпремнине радника који су старији од 50 година. Предузећа која запошљавају нове раднике или улажу инвестиције добијају пореско изузеће и до 10 година.

За покривање пензија, око 40 одсто новца се до сада обезбеђивало из буџета кроз пореске приходе, а од сада, с обзиром на замах приватизације који следи, новац ће се обезбеђивати из прихода од продаје предузећа.

– Приход државе ће са оваквим новим пореским стопама бити, мањи за око 10 милијарди динара (2003. година), а мањак ће морати да се покрива смањењем трошкова, пре свега државне администрације. Учешће јавне потрошње је сада око 45 процената у друштвеном производу, а план је да се оно за по један до два процента смањује сваке наредне године, објаснио министар финансија Божидар Ђелић.

Указујући да инвеститоре треба да привуче исплативост улагања у привреду, производњу, а не само у финансијске трансакције, премијер Србије је изнео уверење да би – Са подстицајном пореском политиком, реформом укупног привредног амбијента, Србија могла по конкурентности, атрактивности за улагања, да достигне регион већ до маја идуће године, а за највише две године на светској листи конкурентности стигне и на листу 30 најуспешнијих.

Отуд, уз велике олакшице каже министар финансија, ова пореска реформа доноси и крајње јасну регулативу “ловљења” оних из сиве зоне. Део те регулативе је да ће посебне пореске пријаве и то најдаље до краја јуна идуће године морати да поднесу грађани са имовином већом од 20 милиона динара (3,3 милиона евра), а онда, од јануара 2004. ступа у рад пореска полиција. У оквиру Републичке управе јавних прихода следи формирање јединственог инспекцијског органа под који ће потпасти и садашња финансијска полиција. Али, за разлику од садашње регулативе нова ће обезбедити потпуну синхронизацију рада свих подружница РУЈП.

“Рез” на сиву зону економије треба да обезбеде закони о дувану и играма на срећу који су, такође, прослеђени републичком парламенту. Предложено је да се за 50 одсто смањи акциза на моторна уља и мазива, како би се и у том делу обесмислио шверц.

Под лупу онемогућавања пореских утаја потпале су коначно и омладинске задруге. Право ангажовања, односно исплате хонорара преко омладинских задруга, моћи ће да иде само за оне који имају до 26 година, за старије (до сада су те исплате ишле и за педесетогодишњаке) то неће моћи.

ПЛАТЕ
На плате пореска стопа остаје и даље 14 одсто, али ће се по новом по тој стопи опорезивати и сви остали приходи грађана. До сада су, наиме, приходи од ауторских хонорара, ренте, пољопривреде, потпадали под пореску стопу од 20 одсто. По новом све врсте доходака грађана ће бити опорезоване по стопи од 14 одсто, а онима којима укупни приход на годишњем нивоу буде већи од 600.000 динара, следи порез од 10 процената на износ изнад те суме.

ЧАМЦИ И ПУШКЕ
ПОРЕСКЕ обавезе биће ослобођени и ловци и риболовци. Од плаћања пореза на поседовање одређених добара изузимају се чамци кубикаже до 7,35 кw и сплав кућице. Када је реч о оружју порез се брише са трофејног (два комада) и оно које је додељено у ВЈ или МУП.

НОВИ РАДНИЦИ
Део нових пореских подстицаја, кључни, је да ослобођење плаћања пореза на добит и то током свих десет година следи предузећима која уложе 600 милиона динара и запосле 100 нових радника. Нису заборављена ни мала предузећа, па је тако предвиђено да фирме које уложе 600.000 динара и запосле пет радника, могу да добију ослобађање од плаћања овог пореза у трајању од пет година.
Када је реч о самој стопи пореза на добит и она је смањена са 20 на 14 одсто и представља, према речима министра Ђелића, једну од најнижих у региону па и шире.