Читај ми

Динкић у ДИН-у представио нову акцизну маркицу

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић, у оквиру представљања резултата рада Владе у првих сто дана, посетио је данас Ниш где је обишао Дуванску индустрију Ниш (ДИН) и објекте који су затворени због нелегалног промета цигарета. Динкић је том приликом разговарао са предузетницима о кредитирању малих и средњих предузећа и активирању Гаранцијског фонда и учествовао у јавној расправи о нацртима закона о порезу на додату вредност и порезу на добит предузећа.

Динкић је приликом посете ДИН-у представио нову акцизну маркицу са холограмом, воденим жигом и дубоком штампом, коју је веома тешко фалсификовати, што до сада није био случај и најавио да ће ова акцизна маркица, чији је аутор и израђивач Завод за израду новца, бити пуштена у промет за три месеца.

У оквиру појачане контроле коју Министарство финансија спроводи у циљу сузбијања шверца цигарета за 30 дана затворено је 75 трафика. Од 1. јануара ове године, када је ступио на снагу нови Царински закон, омогућена је контрола не само малопродајних радњи, већ и велетрговина. С обзиром на то да се шверц цигарета обавља преко необележених царинских прелаза које није могуће контролисати, биће спроведена појачана накнадна контрола, као и посебно праћење дистрибутивних мрежа.

Динкић је нагласио да је спречавање шверца цигарета од посебног значаја, с обзиром на то да приходи буџета Републике Србије у првих пет месеци ове године само од акцизних маркица износе пет милијарди динара.

Представници Дуванске индустрије Ниш изразили су током разговора са министром финансија задовољство поводом израде закона којима ће додатно бити сузбијена нелегална трговина цигаретама. Динкић је нагласио да су сузбијање нелегалног промета цигаретама и враћање новца у легалне токове у обостраном интересу, с обзиром на то да ДИН покрива 68 одсто тржишта.

Током посете Нишу, министар финансија и директор Пореске управе Владимир Илић обавили су ванредну контролу једног магацина беле технике и обишли робно-царински терминал на нишком аеродрому.

Динкић је истакао да се морају интензивирати напори за ефикасније примењивање законских норми у циљу сузбијања нелегалног тржишта и за следећу недељу најавио посебан правилник којим је предвиђено награђивање најуспешнијих цариника у заплени нелегалне робе. Он је обишао и два малопродајна објекта у којима су уведене фискалне касе и трафику која је након обављене контроле затворена због нелегалне продаје цигарета.

Министар је посету Нишу завршио разговором са привредницима у регионалној Привредној комори Ниш.

Први град који су чланови Владе Републике Србије посетили поводом представљања 100 дана рада Владе био је Чачак, а за сутра је предвиђена посета Пожаревцу и Крагујевцу, а у петак Новом Саду и Каћу. Идеја је да министри у директним разговорима са грађанима представе резултате рада Владе, саслушају предлоге и примедбе на њен досадашњи рад, као и да најаве наредне активности Владе.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза