Динкић очекује успешно окончање аранжмана са ММФ-ом

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изразио је данас очекивање да ће трогодишњи аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ) бити успешно окончан.

Динкић је после потписивања уговора о стамбеном кредитирању са представницима Прокредит банке истакао да је објављивање тендера за приватизационог саветника за Нафтну индустрију Србије (НИС) за представнике ММФ-а крупан корак ка успешном окончању текућег финансијског аранжмана. Остало је још да Скупштина Србије усвоји закон о пензијско-инвалидском осигурању, указао је министар финансија.

Он је најавио да ће током боравка у Вашингтону, од 23. до 25. септембра, где ће присуствовати Скупштини ММФ-а и Светске банке, званичницима ММФ-а представити добре резултате који су током ове године постигнути у области привреде, финансијске дисциплине и структурних реформи.

Према његовим речима, извештај Светске банке у коме је Србија представљена као лидер у брзини спровођења реформи у прошлој години најбоља је потврда чињенице да је Влада Србије окренута реформама и да је њен рад више цењен у иностранству него у земљи.

Динкић је подсетио на то да раст друштвеног производа током ове године износи приближно 6 одсто, док је дефицит текућег платног биланса, који је прошле године био 15 одсто, сада 10 одсто.