Читај ми

Буџетски дефицит рекордно низак – 2,4 милијарде динара

Министар финансија Млађан Динкић истакао је данас да је у првом кварталу 2005. године забележен буџетски дефицит од 2,4 милијарде динара, што је два пута мање него у првом кварталу прошле године, а чак четири пута мање него у истом периоду 2003. године, као и да су отпочеле убрзане структурне промене у привреди, изражене кроз приватизацију друштвених предузећа и државних банака, док је спољно трговински дефицит скоро преполовљен. ()

Динкић је на конференцији за новинаре подсетио да планирани буџетски дефицит за целу 2005.годину износи 20,5 милијарди динара, а да је захваљујући оштрој политици фискалног прилагођавања, у првом кварталу остварено 11,7 посто од планираног.

«Србија ће ове године бити једна од земаља са најнижим буџетским дефицитом у Европи», истакао је Динкић.

Он је навео да укупна буџетска резерва тренутно износи

22,5 милијарди динара, али да је одлучено да не буде трошено ништа од акумулираних резерви.

Динкић је такође рекао да је у првом кварталу 2005. године остварено 15,3 милијарди динара од приватизације, од очекиваних 25 милијарди динара, од чега је од приватизације предузећа остварено 3,2 милијарде динара и 12,1 милијарда динара од продаје «Јубанке».

«Ови подаци показују да је приватизација у другој половини прошле године интензивирана, што значи да су и неопходне структурне промене убрзане», нагласио је министар Динкић и додао да ће ове недеље бити усвојена и преостала два програма реструктурирања Телекома Србије и Србија шума.

Он је рекао да су приходи буџета у марту износили 33,4 милијарди динара,

расходи 35,2 милијарди динара и да ће, по свему судећи, део новца новца из овогодишњих буџетских резерви бити пренет и у наредну годину.

Министар финансија истакао је да је раст буџетских прихода у првом кварталу ове године, у односу на исти период прошле године, износио 25 %, чему је највише допринело увођење пореза на додату вредност(ПДВ).

«Приходи по основу ПДВ-а у првом кварталу су за 41 посто већи у односу на приходе од пореза на промет, у истом периоду прошле године», истакао је Динкић.

Он је додао да су забележени и већи приходи од пореза на добит, односно да је у првом кварталу наплаћено скоро 70 посто више прихода од пореза на добит него у истом периоду прошле године.

«Према, до сада, наплаћеном порезу на добит можемо констатовати да је исказана добит српске привреде у 2004. години износила преко 500 милиона евра», рекао је министар Динкић.

Он је истакао и да су приходи од акциза на домаће цигарете порасли за 75 % у односу на исти период прошле године, док су приходи од акциза на увозне цигарете смањени на 35 %, што је према његовим речима било очекивано јер су две мултинационалне компаније кренуле са производњом својих брендова у Србији.

Министар Динкић је рекао и да је забележена већа наплата пореза на имовину, и то за 19 посто више него у првом кварталу 2004. године, као и пореза на зараде, 20 посто, и од царина чак 26 посто више прихода него прошле године.

Што се прихода од игара на срећу тиче, они према Динкићевим речима, износе укупно 765 милиона динара.

«Све претходно наведено одразило се на веома повољан спољно трговински биланс у прва два месеца ове године», рекао је министар Динкић.

Он је нагласио да је спољно трговиски дефицит скоро преполовљен, а да је вредност извезене робе 602 милиона долара, што представља раст извоза од 57 посто у односу на прва два месеца прошле године.

«Вредност увезене робе је 1 милијарду и 147 милиона долара, односно 13 посто мање него у истом периоду прошле године», рекао је Динкић и додао да после 15 година имамо ситуацију да је покривеност увоза извозом чак 52,5 посто, што је за српске прилике изузетно повољан однос.

Он је истакао да је спољно трговински дефицит смањен за 42 посто у односу на исти период прошле године, а од тога преко половине дефицита потиче од увоза енергената, нафте и гаса.

Министар Динкић је истакао да је у прва два месеца 2005. године највише робе, односно 40% укупног извоза, извезено у Италију(69,8 милиона евра), Босну и Херцеговину(57, 3 милиона евра) и Немачку( 57,2 милиона евра).

Он је, такође, истакао и значајан раст извоза у Словенију за 75 посто у односу на исти период прошле године, као и у Хрватску за 64 посто.

Што се тиче увоза, Динкић је истакао да највише увезено из Руске Федерације, Немачке и Италије.

«У прва два месеца 2005. године остварен је суфицит у размени са Босном и Херцеговином, 37 милиона евра; Словенијом, 6 милиона евра; Македонијом, 14,1 милион евра», рекао је министар финансија и додао да је остварен суфицит и са Великом Британијом, Белгијом, Грчком, Француском и Кипром.

Како је министар Динкић навео, у претходна два месеца забележен је тренд раста извоза за чак 50 посто у односу на исти период прошле године, објашњавајући то као последицу увођења ПДВ-а.

Он је додао да су се већ профилисали извозни производи Србије: гуме, траке, шећер, бели лим, полиетилен, обућа.

Највише новца, према Динкићевим речима, потрошено је на увоз нафте (118 милиона евра) и гаса ( 67 милиона евра).

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза