Читај ми

700 нових радних места у Горењу у наредне 3 године

Влада Србије и компанија Горење закључили су Предуговор који предвиђа нове инвестиције Горења у Србији кроз заједничко улагање у проширење производње кућних апарата у Србији, у фабрикама у Зајечару, Ваљеву и Старој Пазови. То ће омогућити запошљавање 700 нових радника у наредне 3 године, као и повећање производње и извоза.

Предуговор је у име Владе Србије потписао министар финансија и привреде Млађан Динкић, а свечаности је присуствовао и први потпредседник Владе Србије Александар Вучић.

Министар Динкић је објаснио да ће Влада Србије учествовати у докапитализацији свих фабрика компаније Горење на територији Србије у износу од 15 милиона евра у наредне две године и тиме стећи мањинско власништво и припадајућу добит.

„Највећа добит за нас је што ће људи добити посао и што ће се из Србије још више извозити. Добра вест за Зајечар јесте да ће се ова фабрика додатно модернизовати, реконструисати и да ће овде бити производња комплетних машина за прање и сушење рубља. Биће инвестирано 22 милиона евра и нових 200 нових људи ће овде добити посао“, изјавио је након потписивања Предуговора министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Он је изразио уверење да заједничим радом се може доћи до резултата у борби против незапослености.

„Наш циљ је био да урадимо нешто за грађане Зајечара. Странке нису важне уколико грађани немају посао. Зато сам веома срећан што имамо прилику да заједнички присуствујемо овом важном дану за Зајечар, јер као и другим градовима у Србији и Зајечару су потребна нова радна места, инвестиције и покретање производње“, казао је министар финансија и привреде Млађан Динкић и истакао да је Горење већ сада један од навећих извозника из Србије чији се овогодишњи извоз процењује да ће бити између 130 и 140 милиона евра.

Горење је до данас у Србији инвестирало 100 милиона евра и тренутно запошљава око 1.300 радника, док се број индиректних радних места стално повећава проширењем мреже локалних добављача. Горење из Србије извози више од 90% производње на тржишта Русије, Немачке, Украјине, Хрватске, Словеније и других земаља.

Управо због тога, Влада Србије ће до 31. јануара 2015. године уложити 15 милиона евра и постати мањински сувласник свих фабрика компаније Горење у Србији. Новац ће првенствено бити искоришћен у проширење и модернизацију фабрике машина за прање веша у Зајечару, у коју ће у наредне две године заједнички бити инвестирано 22 милиона евра.

Заједничко улагање предвиђа:

1) Посао за 700 нових радника у наредне три године у свим фабрикама Горења у Србији (Зајечар, Ваљево и Стара Пазова)

2) Повећање производње у свим фабрикама, са 108 милиона евра у 2012. години, на 230 милиона евра у 2016. години

3) Повећање извоза, са 95 милиона евра у 2012. години, на 210 милиона евра у 2016. години

4) Компанија Горење ће овим предуговором најмање 40% компоненти и репроматеријала набављати од домаћих предузећа чиме ће додатно бити повећан број индиректних радних места

5) За модернизацију фабрике машина за прање веша у Зајечару, у наредне две године биће инвестирано 22 милиона евра у нове објекте, опрему и информациони систем. Посао у Зајечару ће добити 200 нових радника, а фабрика ће производити машине за прање и сушење веша марке Горење, али и бренда Панасоник, са којим је компанија Горење пре неколико дана успоставила стратешко партнерство. План је да се у Зајечару производи 450.000 веш машина годишње, а највећи део производње ће бити намењен извозу.

Горење је данас један од водећих европских произвођача и продаваца беле технике и кућних апарата. Ова компанија присутна је у 70 земаља широм света и запошљава више од 10.700 људи.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза