Завршен састанак министра Динкића и делегације Светске банке – Обострана спремност за наставак сарадње

У просторијама Министарства финансија и привреде завршен је састанак министра финансија и привреде Млађана Динкића са делегацијом Светске банке, коју су предводили Џејн Армитиџ (Jane Armitage), регионална директорка и координаторка Светске банке за Југоисточну Европу и Лу Брефор (Loup Brefort), шеф канцеларије СБ у Србији.

На састанку је закључено да ће се наставити са реализацијом пројеката који су започети у Србији уз подршку Светске банке. Поред реализације већ договорених активности у предстојећем периоду има могућости и спремности за покретање нових пројеката.

„Задовољан сам састанком који смо одржали. Разговарали смо о мерама које планирамо да применимо како бисмо увели ред у финансијском сектору и јавним финансијама у целини. Светска банка је изразила спремност да настави да пружа подршку Србији. То је веома важно како би се што брже превазишла катастрофална ситуација у којој се буџет тренутно налази“, изјавио је након састанка министар финансија и привреде Млађан Динкић.

„На састанку нам је предочено да би у наредном периоду Србија могла да рачуна на 400 милиона долара директне буџетске подршке под изузетно повољним условима. Реч је о зајмовима са роком отплате од 18 година и периодом почека од 5 до 7 година, са каматном стопом тек нешто више од 1 одсто, што представља убедљиво најповољније услове на светском тржишту“, објаснио је Динкић.

Динамика одобравања зајмова зависиће од темпа спровођења предложених реформи и договора са Међународним монетарним фондом.

Други пакет зајмова односи се на инвестиционе пројекте намењене унапређењу пољопривреде, саобраћајне инфраструктуре, здравства и слично.