Запосленима у култури у новембру повећање зарада од 9,24 одсто

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић најавио је данас повећање плата запосленима у институцијама културе у овој и наредној години, као и увођење националних пензија за најзаслужније уметнике у Србији у вредности од пет просечних плата у Републици.

Динкић је после састанка са представницима репрезентативних синдиката културе прецизирао да је Влада предложила повећање зарада запосленима у институцијама културе за 9,24 одсто у новембру, док је за 2007. годину предвиђено повећање од 7,5 до 24,6 одсто, зависно од стручне спреме. Он је објаснио да би, са новембарским повећањем, запосленима у институцијама културе у 2006. години плата била повећана од 21 одсто за оне са најнижим степеном стручности до 38 одсто, колико би добили запослени са високом стручном спремом.

Према његовим речима, планирано је да повећање буде исплаћено у априлу, јуну и септембру наредне године, при чему ће запослени у установама културе средином јануара добити и божићни бонус од по 4.000 динара. На тај начин желимо да поправимо положај запослених у институцијама културе јер од развоја културе зависи развој читавог друштва, оценио је Динкић.

Такође, он је најавио да ће средином новембра бити формиран списак заслужних уметника Србије који ће убудуће добијати националну пензију у просечном износу од 110.000 динара, односно пет просечних личних доходака у Републици.