Зајам ЕИБ-а од 66 милиона евра за обнову „Газеле“ и 100 мостова у Србији

Представници Владе Републике Србије и Европске инвестиционе банке (ЕИБ) потписали су данас уговоре о зајму за пројекте „Санација моста Газела“ и „Рехабилитација путева и мостова“ у Србији у вредности од по 33 милиона евра. Уговор су потписали директор Јавног предузећа „Путеви Србије“ Бранко Јоцић и представник ЕИБ-а Питер Ковелије, а гаранцију за уредну отплату зајма у име Републике Србије потписао је министар финансија у Влади Србије Мирко Цветковић.

Цветковић је након потписивања истакао да укупна вредност зајмова износи 66 милиона евра, а да ће поменута средства бити искоришћена за санацију моста „Газела“ на раскрсници аутопутева Е70/Е75 и рехабилитацију приближно 100 мостова на главним и регионалним путевима на територији Србије. Он је објаснио да је укупна вредност радова на санацији „Газеле“ 77 милиона евра, од чега су, поред зајма ЕИБ-а, „Путеви Србије“ обезбедили 4,8 милиона евра, Град Београд 7,5 милиона евра, донација Европске агенције за реконструкцију (ЕАР) износи 6,75 милиона евра, а кредит Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) 25 милиона евра.

Према његовим речима, зајам ЕИБ-а за „Газелу“ биће повлачен у максимално осам транши, у износу од најмање четири милиона евра, док би све транше требало да буду искоришћене до 31. марта 2010. године. Министар је указао на то да ће период почека за зајам бити пет година, а период отплате 20 година, док ће се каматна стопа кретати између 4,5 и 4,7 одсто.

Директор Јавног предузећа „Путеви Србије“ Бранко Јоцић је најавио да ће бити обављена комплетна рехабилитација петље, прилаза и конструкције „Газеле“, на површини већој од 60.000 квадратних метара, а радови би требало да почну у октобру и да трају 18 месеци. Такође, он је подсетио на то да „Газела“ није реконструисана више од 30 година, као и да је почетним пројектом предвиђена за оптерећење од 38.000 возила дневно, а да сада преко ње свакодневно прелази по 165.000 возила.

Требало би да буде реконструисана по једна трака овог моста у комбинацији с ноћним радом, али ће полиција дати коначну реч у погледу функционисања саобраћаја, навео је Јоцић. Према његовим речима, ЕИБ планира да настави финансирање развоја путне мреже у Србији, али је заинтересована и за улагање у сектор енергетике и образовања.

Шеф Канцеларије ЕАР-а у Србији Данијел Ђугларис најавио је да је ова агенција спремна да додели два милиона евра за расељавања ромских породица чим од градских власти добије ефикасан план за тај пројекат.