Заинтересованост америчких компанија доказ подршке европским интеграцијама

„Заинтересованост америчких компанија за улагања у Србију најбољи је конкретан показатељ да је наша земља добила свесрдну подршку те земље у евро-интеграцијама“, изјавио је министар финансија Душан Вујовић гостујући на РТС-у.

Министар, који је заједно са премијером Александром Вучићем, боравио у службеној посети Вашингтону, рекао је да су бројне америчке компаније исказале заинтересованост за улагање, међу којима и Генерал Електриk који нуди сарадњу области енергетике и опреме за медицинске установе, а што је још најважније нуди могућност да се у Србији производи делова за њихове системе у бројним деловима света.
„Оно што је за мене значајно је и што Мајкрософт нуди проширење сарадње. Реч је о Мајкрософт „облаку“, што ће омогућити Србији да пређе једну генерацију компјутеризације и пређе у савременије системе повезивања, а све би то имало за ефекат отварање нових радних места“, рекао је министар.
Према његовим речима, конструктивни разговоре обављени са компанијама НСР која већ запошљава доста стручних људи у Србији и ККР који жели да прошири своје пословање у Србији.

„ККР купује већ приватизоване фирме и подиже их на виши ниво, заинтересована је да прошири своја улагања и да помогне око решавања питања лоших зајмова. То је позитиван знак за Србију“, истиче Вујовић.
На разговорима је било доста добронамерних сугестија када је реч о унапређењу пословног амбијента у Србији, као што је обука за послове, али и унапређење система јавних набавки, где би се, поред ниске цене понуђача, као критеријум у обзир узео и квалитет понуђених услуга.

Министар се осврнуо и на кретања у државном буџету, нагласивши да постоји тренд убрзања трошења новца за капиталне инвестиције.
„Постоји забринутост да не трошимо брзо, али за сада већ постоји убрзање повлачења тих средстава.
Иако смо спорије прошли, због експропријације и осталих трошења, све заједно се налазимо на око 15 одсто од укупне реализације. Очекујем да ћемо одржати динамику и да ћемо је поправити у наредним месецима“, рекао је министар.
Према његовим речима, ускоро се креће са анализом онога што се дешава у другом кварталу па су очекивања „да ћемо крајем августа имати јасну слику око тога шта је све могуће и на којим местима можемо да реклаксирамо неке ствари из програма“. „Посебно је то важно код инвестиција и монетарне политике да бисмо могли да имамо веће запошљавање и привредни раст“, рекао је Вујовић.