За развој најатрактивнијих туристичких регија 500 милиона динара

Министри у Влади Републике Србије – финансија Млађан Динкић, трговине, туризма и услуга Бојан Димитријевић и капиталних инвестиција Велимир Илић и представници 31 општине у Србији постигли су данас договор о томе да држава током наредне године уложи у туристичку инфраструктуру седам најатрактивнијих туристичких регија 500 милиона динара.

Димитријевић је после састанка прецизирао да ће ова средства бити уложена у развој туризма на Палићу, Сокобањи, Дивчибарама, Старој планини, Голији, Власини и Кучајским планинама.

Према његовим речима, средства ће бити утрошена на крупну капиталну инфраструктуру за развој туризма у тим регијама како би касније били створени услови за даља улагања страних и домаћих инвеститора.

Он је подсетио на то да је Србија ове године забележила рекордни приход од туризма који износи више од 300 милиона долара, при чему је приход од страног туризма повећан за више од 40 одсто.

Општине ће до краја јануара следеће године упутити конкретне предлоге о томе у које туристичке пројекте треба уложити средства, рекао је Димитријевић.

Министар финансија указао је на то да су одабране регије које могу да донесу највећи приход за најкраће време и навео да је због повећања промета од страног туризма у буџету за развој туризма у 2006. години одобрено три пута више средстава у односу на ову годину.

Динкић је истакао да је то један потпуно нови пројекат инвестирања у инфраструктуру у туризму, коју је у неким регијама немогуће развити без државне помоћи.

Циљ пројекта је стварање услова за инвестирање приватног капитала који би кроз партнерство са државним капиталом градио хотеле, одмаралишта и ресторане у седам локација, напоменуо је министар.

Према плану, средином наредне године требало би да почну састанци са домаћим и страним инвеститорима који би додатно улагали у ове локације, рекао је Динкић и додао да је сваки регион прича за себе, због чега је држава и повукла први потез и донела одлуку да уложи 500 милиона динара.

Он је најавио да ће реализација овог пројекта бити настављена и прецизирао да у новчаном фонду који је издвојен осим државе учествују и средства Дирекције за робе, Грађевинске дирекције и Министарства за капиталне инвестиције.

Министар за капиталне инвестиције нагласио је да ће осим поменутог износа бити одобрена додатна средства за туристичку инфраструктуру у туристичким центрима у Србији.

Илић је подсетио на то да је ове године само на Копаонику уложено више од милијарду динара за развој инфраструктуре, пре свега за путне прилазе.

Он је такође најавио да ће пројекат изградње Коридора 10 бити настављен идуће године јер је Грчка заинтересована за наставак спровођења „Хеленик плана“ обнове Балкана.

Грчка има интерес да доведе туристе и уради аутопут кроз Србију у сарадњи са српском страном, објаснио је министар и навео да постоје најаве да би за завршетак тог пројекта могао да буде добијен и нови кредит Светске банке.

Према његовим речима, Грци су обавестили надлежне у Србији о томе да су, без обзира на то што су до сада потрошили више средстава него што је планирано, спремни да заједно са Србијом улажу у завршетак Коридора 10.