За науку у наредних годину и по дана 30 милиона евра

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић најавио је данас приликом посете Институту за физику у Земуну да ће у наредних годину и по дана у опремање научно-истраживачких института, промовисање иновација и изградњу технолошког парка бити уложено 30 милиона евра.

Динкић је истакао да је циљ Владе да се од 2010. за науку годишње издваја најмање један одсто бруто друштвеног производа и додао да ће наредне године буџет за науку бити двоструко већи него на почетку њеног мандата, при чему би постепено до 2010. године требало да се стигне на ниво издвајања од један одсто бруто друштвеног производа.

Министар финансија је нагласио да Влада инвестирањем у науку жели да спречи „одлив мозгова“ из Србије и указао на то да је циљ да научници више не одлазе у иностранство, већ да остану у Србији.

Он је додао да ће Институт за физику у Земуну добити 2,5 милиона евра за набавку опреме у оквиру одобрених пројеката из Националног инвестиционог плана, што је прва велика инвестиција у опрему за физику и астрономију у последњих 45 година, односно од оснивања Института.

Динкић је најавио да ће у августу у Бриселу бити вођени разговори о реализацији визних олакшица за научнике из Србије и оценио да се морају укинути визе за научнике и студенте, при чему је циљ да се покуша да се то учини за све грађане Србије најкасније до 2008. године.

Министар за науку и заштиту животне средине у Влади Републике Србије Александар Поповић рекао је да ће, мимо редовних буџетских издвајања, у науку у наредних годину и по дана бити уложено 30 милиона евра, од чега приближно 2,5 милиона евра за финансирање 50 иновација годишње и исто толико за прву фазу изградње научно-технолошког парка Радмиловац, док ће за физику бити издвојено око 4,4 милиона евра.