За ефикаснији рад државне управе 43 милиона евра

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да ће Влада Србије из Националног инвестиционог плана (НИП) за успостављање јединствене рачунарске мреже државних органа Србије, модернизацију локалне самоправе и јавну набавке опреме, издвојити 43 милиона евра.

Динкић је на међународном скупу о иновацијама у раду е-управе у хотелу „Интерконтинентал“ рекао да су у Србији направљени само почетни кораци у том правцу, додавши да би много тога требало још да се уради. „Електронска влада“ је будућност свих земаља које желе да се брзо развијају, а циљ Владе Србије је да у наредне четри године комплетно успостави такву управу како на републичком тако и на локалном нивоу, казао је Динкић.

Министар је нагласио да је за увођење електронске управе и “електронске владе“ у Србији неопходно усавршавање кадрова. Он је навео да ће компјутеризована управа допринети смањењу трошкова, побољшању ефикасности рада државних органа, као и значајном смањењу корупције.

Министар финансија је најавио да ће у петак, 27. октобра, бити објављен тендер за набавку 30.000 рачунара за основне и средње школе и факултете у Србији. Тендер ће бити објављен у свим дневним новинама и „Службеном гласнику“, рекао је Динкић. Према његовим речима, то је највећа набавка рачунара у Србији, због чега ће процес бити изузетно конкурентан.

Он је изразио очекивање да ће се на тендер пријавити конзорцијуми, и нагласио да ће процес набавке рачунара бити завршен на јавној аукцији, пред ТВ камерама, као што је био случај приликом продаје Моби 63.

Међународни скуп о иновацијама у електронској управи, организовала је Асоцијација за рачунарство и информатику, телекомуникације и нове медије Србије уз подршку надлежних министарстава и Привредне коморе Србије.