Вујовић:“Трећи живот“ српске челичане

“Продаја смедеревске Железаре је покушај да се челичани „да трећи живот“, рекао је министар финансија Душан Вујовић и додао да се нада да ће са компанијом Есмарк производња достићи максималних два милиона тона челика годишње, а можда и више.

Министар Вујовић је на отварању понуда за приватизацију челичане рекао да очекује да овај процес приватизације одржи запосленост у тој фирми, али и да подржи повезане компаније које би заједно могле да допринесу од 1,2 до 1,5 одсто бруто домаће производње.

„Од почетка смо урадили све да се нађе решење за смедеревску Железару, а ово решење ће бити добро и економски и социјално. Железара би могла да буде један од главних извозника сировина, и на овај начин би могло да се обезбеди да има довољне залихе челика, да буде конкурентна у региону“, рекао је Вујовић.

Он је нагласио да ће продаја 80,01 одсто удела у Железари допринети већој производњи, запослености и да ће донети мултипле ефекте. „Оно што је за мене као министра важно јесте то што ће железара почети редовно да плаћа обавезе, укључујући плате за раднике“, рекао је Вујовић.

Министар је навео да је такса од 10.000 евра за пројектну документацију показала озбиљност компанија заинтересованих за приватизацију Железаре.

извор Танјуг