Вујовић:Србија има чиме да се похвали у Вашингтону

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је данас, поводом пролећног заседања ММФ-а и Светске банке које ће бити одржано од 13. до 21. априла у Вашингтону, да Србија има чиме да се похвали у реализацији фискалне стратегије, јер је дефицит смањен два и по пута захваљујући бољим приходима и мањим расходима.

Вујовић је гостујући на ТВ Пинк рекао да ће бити настављено остваривање добрих резултата и да ће у Вашингтону бранити интересе Србије.

Министар финансија је указао да постоји само једна ставка где се подбацило, а то је у реализацији инвестиција. „Планирали смо 4,6 милијарди реализације инвестиционих пројеката током прва три месеца, а остварили смо 2,6 милијарди“, прецизирао је Вујовић.

Министар се осврнуо и на питања око могућег поскупљења струје, истакавши да ће се ићи са предлогом да се пре било каквог повећања цене, реструктуира ЕПС. План је да ЕПС буде подржан програмом структурног прилагођавања Светске банке а цена не би требало да се повећава мимо свих структурних мера.

“Као што знате ЕПС треба да промени своју корпоративну структуру, да постане ефикаснији“, нагласио је Вујовић.

Министар је најавио да ће ЕПС заједно са Железницом бити део тог програма за чије доношење Вујовић предвиђа рок до 1. јуна.

„Предлажемо да до 1. јуна буде прихваћен тај план реструктурирања и онда у склопу тог рока да се сви елементи, циљеви структурни и циљеви са ценама и свим осталим повећавају, односно мењају, у складу са тим програмом“, објаснио је Вујовић.

Вујовић је додао и да очекује да ће у покушају да се реформише Железница бити успеха и да ће она постати оно што је у земљама Европе, а то је „кичма саобраћајног система“.

Вујовић је најавио да ће у Вашингтону у првој недељи, до почетка заседања пролећне скупштине ММФ-а и Светске банке од 13. априла бити четири радна дана, када ће бити одржани радни састанци, а потом и састанци са менадџментом.

На крају ће бити донет закључак који ће представљати основу радног материјала потребног за састанак са представницима ММФ-а у Београду који почиње 29. априла и траје до половине маја.

Министар финансија је најавио да по завршетку тог посла, предстоји рад на фискалној стратегији за наредну годину, како би се ухватио корак са процесом припремања буџета и да је циљ да „имамо стратегију до јула“, која ће редефенисати циљеве за 2016, 2017 и 2018. годину.

Извор Танјуг