Вујовић: Задовољан сам разговорима са представницима руских власти и компанија

Министар финансија Душан Вујовић је, у разговору за РТС у Москви, рекао да је српска делегација у Москви имала свеобухватне и озбиљне разговоре са представницима руских власти и компанија, да је у различитим областима постигнут велики напредак. Он је истакао да је важно разумети стварне димензије сарадње са Руском Федерацијом и покушати да се уклоне сва ограничења. Говорећи о извозу крагујевачког „фијата“ на руско тржиште, мнистар је рекао да није реч о ограниченом тржишту, већ да се то тиче и Казахстана и Белорусије.

„Тренутно се разговора са Казахстаном да се он сагласи са извозом ‘Фијатових’ аутомобила, ми сагласност Руске федерације већ имамо, али Казахстан у томе има своје интересе“, рекао је Вујовић.

Како каже, оптимиста је да ће се овај договор финализовати, и додао да је његова студенткиња водила разговоре Казахстана са Светском трговинском организацијом и да ће је позвати да помогне уколико буде потребе.

Министар је навео да је циљ српске делегације да се све идеје које су изнете у Москви, од извоза аутомобила, сарадње у енергетици, војној индустрији, пољопривреди, грађевинарству, „доведу до финала током посете“.

Истакао је да је сарадња у области наменске индустрије од великог значаја за Србију, како би српски производи могли да се нађу на трећем тржишту.

„Србија има добру наменску индустрију, која мора да се модернизује али је врло конкурентна. За нас је јако важно да се цела наменска индустрија укључи у процес“, каже Вујовић.

Објашњава да се сарадња у тој области своди на производњу резервних система и полусистема, или транспортних система, или да Србија добије елементе које друге земље уопште не производе – као на пример шасије тешких транспортних возила.

„Прво бисмо хтели да ово доведемо до финала, да то има ефекат и на ‘Фијат’ и на друге кооперанте“, рекао је Вујовић.

Говорећи о сарадњи железница, министар је истакао да се ту не ради само о унапређењу саобраћаја и модернизацији.

„Руске железнице могу да буду важан извор пласмана делова који наша земља може да пружи“, истиче Вујовић.

Министар је навео и да се дисбаланс увоза и извоза српских производа у Русију не може лако решити, али да је неопходно наћи конкретне пројекте и производе који су тражени. То је, каже, због огромне конкуренције тешко јер велики светски произвођачи проналазе начине да пробију зидове санкција“.

„У случају аутомобила, то је понекад лако. Да увећамо способност да проценимо који су то производи на руском тржишту где можемо да нађемо свој простор. Не можете да очекујете да ћете да победите највеће светске фирме, али можемо да нађемо простор где смо некад били јаки, као што је грађевинска индсутрија, ту је велика шанса да се дебаланс из енергије покрије“, рекао је Вујовић.

Истиче да је неопходно превазићи технолошка ограничења, ограничења из друге револуције и упутити се ка трећој.

„Ако пређемо на обновљиве изворе енергије, ефикасност нам се драстично увећава. У Србији је дошло време да се томе посветимо и да искористимо то да Србија подигне продуктивност и настави ка трећој револуцији“, указао је министар.