Вујовић: За месец дана план за реформу Пореске управе

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да ће за месец дана бити готов план реформе Пореске управе и акциони план за спровођење реформског система који неће бити оријентисан на обвезнике.

Он је рекао да је у протеклом периоду повећана наплата и ПДВ и акциза и да је задовољан тим резултатом.

„Надам се да ћемо следећи пут моћи да представимо иностраним инвеститориама и бољу координацију Пореске управе“, рекао је министар на конференцији Савета страних инвеститора „Риалити чек“ и додао да је у припреми и закон о накнадама.

Радна група се већ бави израдом нацрта тог закона.

„Покушаћемо да успоставимо транспарентнији систем који ће свих 348 накнада уклопити у матрицу која ће бити доступна на сајту владе, тако да ће сви привредници моћи да је погледају“, рекао је Вујовић.

Министар фианансија је подсетио да је у прва четири месеца дефицит буџета износио мање од 20 милијарди динара, што је далеко боље од планираног.

„Почетком године смо били у реду земаља са најмањим дефицитом у Европи, али то је само почетак реформи“, истакао је Вујовић.

Подсетио је и да су процене раста производње за ову годину боље, па је са негативног минут 1,1 и минус 0,5 БДП бити процењен бар на нула одсто. Он је рекао и да производња расте по стопи од 3,5 до четири одсто, али не цела индустрија због прошлогодишњих поплава.

До половине године, подвукао је, вратићемо се на уобичајену стопу раста.

„Наравно потребно је да наставимо са свим реформским процесима које смо започели“, закључио је Вујовић.

извор Танјуг