Вујовић: Влада урадила велики посао када је реч о дефициту

БЕЧИЋИ – Министар финансија Душан Вујовић изјавио данас да да је дефицит буџета у првих пет месеци, договорен да буде на нивоу од 60 милијарди динара, или око пола милијарде евра, а био је вишеструко мањи, 11 милијарди динара.

Дефицит је био за 50 милијарди динара мањи, што је око 400 милиона евра мањи минус, а толико су онда и наше потребе да се задужимо мање?, рекао је Вујовић говорећи на Самиту министара финансија, гувернера и директора пореских управа у Бечићима који је организовао НИН Фокус.

Тако се, према његовим речима, директно смањују и издаци по основу камата. Вујовић је рекао да камате по основу старог дуга направљеног између 2005-2014 године, чине 3,5 одсто БДП-а, што је, приметио је, доста висока цена дуга.

Министар је рекао да држава по основу камата на јавни дуг издваја 3,5 одсто БДП-а, што је, како је приметио, висока цена дуга.

Ипак, Вујовић наводи да је влада, када је реч о јавном дугу, најтежи део завршила, а то је онај део у којем је јавни дуг растао услед неконтролисаног раста минуса у буџету.

Он је истакао да камате на стара дуговања веома утичу на дефицит, илуструјући то тиме да је у прошлој години забележен примарни суфицит буџета, односно суфицит пре плаћања камата на дуг.

Камате су зато још један извор дефицита и дуга, истакао је Вујовић.

Вујовић је подсетио да је дуг са око 20 одсто порастао на више од 60 одсто када је ушао у владу, а када је постао министар, јавни дуг је још мало порастао.

Министар је објаснио да структуру јавног дуга Србије чини евро, доларски и динарски део, па се дуг аутоматски повећава и услед јачања тих валута.

“Имамо око 8,5 милијарди дуга у доларима, па помножите то са 1,5 одсто колико је ојачао долар, толико је допринело и повећању јавног дуга а ми ништа нисмо допринели. И кад је слабио долар, ниво јавног дуга је опао, а опет није било до нас”, рекао је министар.

Према његовим речима, влада ради све да преокрене путању раста јавног дуга, и наведе га на силазну путању.

Радимо све у том смеру. С тим у вези, рејтинг државе се поправио. Пре месец дана светске агенције препоручивале су да су српски бондови бољи од пољских и других. То није зато што им се свиђа Србија, него је однос ризика и приноса бољи, рекао је Вујовић.

Он је истакао да је фискална консолидација дала резултат, и да, иако је рецесиона по природи, Србија није ушла у рецесију.

Кад земље уђу у штедњу сви очекују да остану на истој динамици раста или да уђу у рецесију, да би на дужи рок дало резултат. Али, ми смо успели да наша штедња буде оно што је Алберто Алесина назвао експанзивна штедња, да погађа суштину. Притезање каиша није само да вам буде мука, него је корак ка изласку из кризе, закључио је он.

Извор: Танјуг