Вујовић: Влада чини све да помогне задуженима у швајцарским францима

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да ће влада све учинити да помогне задуженима у швајцарским францима, али да ће помоћ бити циљана на оне који су у тешкој ситуацији, као и да би након репрограма њихове рате могле бити и за трећину ниже.

Вујовић је у емисији „Око економије“ РТС-а рекао да ће се то решење тражити у оквиру Радне групе која је формирана на предлог премијера Вучића, а коју чине представници Владе Србије, Националне корпорације за осигурање стамбених кредита, банке које су највише одобравале кредите у францима, као и представници удружења потрошача Ефектива.

„Ми немамо никакве законске надлежности за то, али као што је премијер рекао, осећамо моралну и политичку обавезу да помогнемо. То не значи да можемо да се мешамо у облигационе односе банака и клијента“, рекао је Вујовић.

Он је рекао да је влада урадила све како би помогла, а препорука ће бити да, у оквиру могућности банке преиспитају кредите, за оне који су у тешкој ситуацији.

Министар
је рекао да је тај репрограм увек индивидуалан, да ће бити циљан и усмерен на оне, од око 20.000 дужника, који су у најтежој ситуацији.

„Показатељи говоре да би и трећина рате могла да се смањи“, рекао је Вујовић и додао да ће држава настојати да, између осталог, банкама за тај део који отпишу обезбеди повољан порески третман.

Он је подсетио и да је Народна банка Србије наложила банкама да преиспитају начин одређивања камате и оне су то урадиле, што је дужницима дало неких 50 милиона евра смањења дугова.

„То су сви добили, прерачунате камате тамо где су биле урачунате више“, рекао је министар и додао да је НБС такође предложила четири модела за дужнике у францима.

„То је прихватило око 14 одсто задужених“, навео је Вујовић.

извор Танјуг