Вујовић: Студијом до бољег управљања инвестиционим ресурсима

БЕОГРАД – Министарство финансија је завршило студију о управљању инвестиционим ресурсима, чији је циљ да се повећа квалитет пројеката на којима се ради, изјавио је данас министар финансија Душан Вујовић на трећем састанку Националног одбора за инвестиције који је одржан у Палати Србија.

“Имамо корене, знање и предиспозиције да то поново развијемо и без тога неће моћи добро да се планира инвестицијама”, рекао је Вујовић.

Други задатак, како је додао, јесте прелазак на програмско буџетирање у којем ће цео буџет бити направљен као програм, и који би све кључне елементе оног што се финансира формулисало као пројекте, стратегије…

“Желимо да искористимо могућност који нам сарадња са Европом нуди да у свим аспектима појачамо квалитет свог рада. Очекујем да ћемо, не само у склопу рада овог комитета, већ и када је реч о целокупним реформама у Србији, учити како да формулишемо приоритете и да ефикасно користимо ресурсе”, рекао је Вујовић.

Према његовим речима, на путу ка томе Комитет би требало да прошири дејство и сарадњу са свим министарствима који се баве инфраструктуром, енергетиком, пољопривредом, социјалним сектором, здравством, школством и локалном самоуправом.

Према његовим речима, пред Србијом је велики задатак да комплетира све на кључним коридорима и инвестицијама како би се ушло у “мирније воде”.

“Управљање отпадом, водама, енергетика, транспорт, конкурентност, заштита од ризика поплава, то су области које су били приоритети када смо започињали рад. Напредујемо ка томе и очекујем да то појачмо”, рекао је Вујовић.

Састанак Националног одбора за инвестиције је отворила министарка без портфеља за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

На састанку је закључено је да је у фази пропреме 18 стратешки релевантних инфраструктурних пројеката вредности 1,9 милијарди евра, међу којима је и изградња аутопута од Ниша до Приштине.

Те пројекте, како је рекла Јоксимовић, Влада Србије намерава да реализује на такав начин да осигура најповојније услове финансирања користећи бесповратна средства ЕУ, средстава повољних зајмова међународних фианансијских иснтитуција, средства осталих развојних партнера, као и средства из буџета Србије.

Она је додала и да је укупна вредност пројеката који ће Србија предложити ЕК за финансирање у овој години износити 281 милиона евра, од чега ће 180 милиона бити бесповратна средства.