Вујовић: Стање у буџету боље од планираног

Министар финансија Душан Вујовић рекао је за РТС да је стање у буџету боље од планираног, као и да ће Република и локалне самоуправе од наредне године поделу прихода од пореза на зараде грађана делити на другачији начин.

Вујовић је нагласио да је у јулу реализован суфицит од 22 милијарде динара, а да је био планиран дефицит од 83 милијарде, тако да је држава имала боље резултате за 95 милијарди динара.

„То је огромна свота –
800 милиона евра боље него што је планирано“, навео је Вујовић, додајући да је то остварено бољим преформасама у приходима и расходима, као и бољим ванредним резултатима у једнократним приходима.

„У августу смо до јуче имали још 20 милијарди у суфициту тако да имамо
вишак од 40 милијарди, што је један одсто друштвеног приоизвода, уместо дефицита који је био планиран на нивоу од 2,5 до четири одсто у плану за буџет“, рекао је министар.

Он је нагласио да држава не мора да ради ребаланс буџета, пошто има изузетно добре перформансе, али ће можда, ипак, бити урађен
ребаланс да би верификовала тај успех и остварила могућност да на бољи начин употреби ресурсе и уштеде које је остварила.

Министар је
рекао да ће питање повећања плата бити размотрено након трећег квартала. ”Премијер је обећао да ћемо разматрати повећање и да ћемо од остварених резултата ићи са предлогом. Имамо фантастичне разутлате и на крају трећег кварталу имаћемо основу да о томе кредибилно разговарамо, а колико када и у којим секторима, то ћемо препустити
цифрама и дијалогу који ће се дешавати у преиоду – октобар или новембар“, рекао је Вујовић.

Он је казао да ће се „крајем ове године или сигурно у буџету за наредну годину знати прецизно о којим променама ће бити реч и колико ће грађани моћи да осете бољитак који је већ сада урађен на фискалном плану“.

Одговарајући на птиање шта је од договореног са ММФ-ом у јуну реализовано и шта је написано у писму које се шаље пред састанак директора ММФ-а који потврђују оцену ревизије, Вујовић је рекао да је Закон о финансирању локалне самоуправе делимично измењен, као и да су ту још две ствари.

„То су уредба владе којом се влада као власник Поштанске штедионице обраћа пословодству те банке и сугерише да се фокусира на своју основну делантост, а то је финансрање становништа и малих и средњих предузећа“, рекао је Вујовић и додао да се сугерише и излажење из
проблематичних кредита (НПЛ).

Министар каже да ће локлане самоуправа већ од почетка 2017. морати да имају буџете засноване на новим принципима, као и да ће се припремати и Закон о накнадама који би могао да буде усвојен у наредних шест од осам месеци. Он је додао да би тај закон могао да се примени већ у буџету за 2018.

Извор: Танјуг