Вујовић: Србији треба јефтинија и ефикаснија државна управа

Влада Србије мора да направи ефикаснију и јефтинију државну управу, са мање запослених, да у наредних три до пет година реструктуира јавна предузећа, инвестира у људски капитал и реши проблем ненаплативих кредита, а за све то биће јој потребна подршка међународних финансијских институција, оценио је у Ослу министар финансија Душан Вујовић.

Један од кључних структурних циљева владе је, према његовим речима, реформисање самог државног апарата, јер као што је приватни сектор прошао кроз тешка времена, пропуштајући да се прилагоди промењеним околностима, тако је држава била послодавац доживљен као последње уточиште.

„Државне плате су, генерално гледано, веће него у приватном сектору, а ми желимо да уведемо ефикаснију државну управу, која ће пружити квалитетније услуге, по знатно нижим ценама, са мање људи“, рекао је Вујовић на
Осло форуму
за норвешке привреднике, где учествује заједно са премијером Александром Вучићем.

Влада жели да реши статус државних предузећа, за разлику од јавних предузећа, која се баве производњом гаса, струје, путевима, водоснабдевањем, железницом, то је друга велика група наших проблема, објаснио је министар.

„Половина нашег дефицита на почетку глобалне кризе потицала је од терета губитака који су стварале електропривреда, гасни сецтор. Ми желимо да решимо проблем тих компанија. Добро смо кренули с тим, али нам је потребно још времена“, рекао је Вујовић и најавио да ће влада позвати Светску банку и Европску банку за обнову и развој да подрже реструктурирање јавних предузећа на три до пет година политиком развојних зајмова за реструктурирање ЕПС-а, Железнице и других јавних предузећа.

Вујовић је пренео да су чланови Владе Србије у Ослу разговарали са представницима синдиката из ИТ индустрије, која учествује са 60 одсто у БДП-у и са више од 70 процената радних места у сектору услуга у Норвешкој.

„То је будућност за све земље и кључ успеха за глобалну економију,
укључујући и Србију”,
оценио је Вујовић.

извор Танјуг