Вујовић: Србија озбиљан партнер у региону и Европи

“Србија се привхата као врло озбиљан партнер у региону и Европи, као земља која је остварила врло озбиљне реформе”, изјавио је министар финансија Душан Вујовић.

„Имали смо успешан програм и успешне реформе, а сада желимо да покажемо да можемо да наставимо сами“, рекао је Вујовић на ТВ Пинк.

Говорећи о Самиту лидера земаља Западног Балкана у Паризу, Вујовић је рекао да је на њему разговарано о детаљима Агенде повезаности региона, о путној инфраструктури, пројектима у железници и енергетици, дигитализацији.

У смислу путне инфраструктуре, министар је истакао да су инфраструктурини приоритети Србије Коридор 10 и 11, а помоћни приоритет повезивање Ниша, Тиране и Драча. Вујовић каже да је пројектовање тог пута почело у јануару, а да ће реализација почети за годину и по дана.

На Бизнис форуму говорило се о извозу, а у последње две године, према његовим речима, извоз је повећан захваљујући инвеститорима.

Да би се одржао извоз, како истиче, потребно је да Србија унутар себе буде добро повезана.

„Ово убрзање раста је засновано на инвестицијама и извозу, најважније је да би се одржао тај извоз је да се покрећу нови пројекти и повезивање у такозваном ланцу новостворене вредности. Ови путеви треба да омогуће да Србија буде боље повезана и да регион може трајно да продубљубује шансу за извоз“, истакао је Вујовић.

Он каже и да Србија има споразуме са целом Европом, укључујући и државе које су недавно постале чланице, тако да имамо све услове за слободан проток људи, капитала, роба и услуга.

„Треба да наставимо путем инвестирања који смо започели, треба да подижемо конкурентност и да будемо пријемчиви за инвестиције треће генерације: за пројекте где ће се производња озбиљнијих ствари пренети на Балкан“, навео је Вујовић.

Упитан за прве кораке нове владе, Вујовић је рекао да прво треба сачекати да она буде формирана, али да се озбиљно разговара шта је то што треба да буде програм рада за првих 100 дана, план до краја трогодишњег прогама са ММФ и онда за четири године владе.

„Друго је да урадимо читав низ ствари и интервенција које одмах могу да дају резултате. Ово са Фондом је јако важно, јер је оперативно, после успешног трогодишњег програма где не повлачимо средства, него само радимо. Фонд подржава наше реформе. Желимо да покажемо да смо зрели да наставимо сами са реформама“, истакао је Вујовић.

Додао је и да је Влада Србије конкретним резултатима на пољу фискалне консолидације озбиљна и посвећена том послу, да сваког дана остварује све боље резултате, да је за шест месеци дефицит 0,2 одсто БДП.

извор Танјуг