Вујовић: Србија отворила нову фазу у односима са ММФ

Министар финансија Душан Вујовић каже да је Србија отворила нову фазу у односима са Међународним монетарним фондом и у дефинисању економских политика у земљи. Вујовић је на пленарној седници под називом „Владина достигнућа, проблеми и решења“ на Копаоник бизнис форуму, подсетио да је Србија пре десетак дана закључила трогодишњи програм фискалне консолидације са ММФ-ом, који је започела крајем 2014. године и који је био заснован на три стуба.

„Један стуб је била макроекономска стабилизација, други оздрављење финансијског сектора, а трећи стуб је био уклањање свих проблема у домену реалне економије“, рекао је Вујовић.

Министар је истакао да је Србија, као што је пројектовала, успела да доведе у равнотежу две линије – расходе и приходе – захваљујући чему смо у 2017. години имали буџетски суфицит од 1,2 одсто БДП-а, а планирали смо дефицит од 1,7 одсто БДП-а.

„Успели смо да преокренемо линију дуга, то јест да смањимо учешће дуга у БДП-у, у чему су нам помогли и девизни курсеви, односно пад долара, као што су нам раније одмагали“, додао је. Наш дуг у доларима је, како каже, још увек око 8,5 милијарди долара.

Вујовић је оценио да смо сада први пут на путу да сачувамо инклузиван одржив раст. Он је истакао да смо успели да прилагодимо структурни дефицит за 4,0 процента, прецизирајући да смо остварили за 2,8 одсто бољи резултат од оног који је био предвидјен аранжманом из предостожности с ММф-ом.

Подсетивши да планирани раст БДП-а за ову години износи 3,5 одсто и да је пројектован на очекивањима оживљавања производње у пољопривреди и енергетици, министар је истакао да у 2019.
морамо да нађемо друге изворе раста.

Он је навео да је убеђен да у наредном периоду можемо да одржимо буџетски дефицит на нивоу 0,7 одсто БДП-а, истичући да је Србији од највећег значаја сада да дође до инвестиционог рејтинга, односно да је као поуздану и повољну инвестициону дестинацију тржишта препознају пре него међународне рејтинг агенције.

У том контексту, он је подсетио да су три кредитне рејтинг агенције повећале кредитни рејтинг Србије, као и да је каматна премија, односно трошак задуживања земље смањен са преко 600 базних поена на испод 100, и то не само држави већ и приватном сектору, што је значајно.
Министар је своје излагање је закључио речима да се наша земља тренутно налази у јако доброј позицији, и да из позиције суфицита и смањеног учешћа јавног дуга, може да разговара и у земљи и са светом о променама које су нужне.

„Нема више простора да подржавамо илузију да је могуће одложити структурне промене, нема простора да неко може да добија плату а да не ради, нема простора да неко може да очекује да се неће доквалификовати и наћи посао на новим тржиштима. Ако цео свет трчи морамо и ми да трчимо“, закључио је Вујовић.

Фото: Танјуг