Вујовић: Смањење буџетског дефицита на милијарду евра

„Србија до 2017. године буџетски дефицит треба да сведе са 2,5 на једну милијарду евра”, поручио је министар финансија Душан Вујовић и најавио да ће ребаланс буџета за 2014. годину, у којем ће се наћи кључне мере штедње, бити представљен у четвртак.

Вујовић је рекао да Влада Србије тренутно ради на проценама колике су уштеде неопходне и колико ће ко терета да поднесе.

„Три године је потребно да овај брод заокрене“, објаснио је министар истакавши да је Србија и даље „далеко од литице“.

“Ликвидности има довољно, али је потребно реаговати одмах да касније не бисмо дошли у ситуацију да нам кредитори диктирају шта треба да радимо”, рекао је министар на округлом столу у организацији недељника НИН.

Према његовим речима, мере штедње у Нацрту буџета за 2015. годину биће постављена на четири стуба: расходна страна, смањивање сиве економије, унапређење фискалног система и реорганизавање Pореске управе и повећање ефикасности јавних предузећа.

Он сматра да много простора за уштеде има у ЕПС-у, Србијагасу ЕМС-у и Поштама Србије.

Министар је најавио да ће Нацрт буџета за наредну годину бити везан за буџете за 2016. и 2017. годину, јер је до тада потребно да се дефицит сведе са 2,5 на 1 милијарду евра.

Вујовић је рекао и да држава више неће давати субвенције за пољопривреднике који имају више од сто хектара земље или изнајмљују земљу.

ИЗВОР ТАНЈУГ