Вујовић: Са ММФ разговарамо о 12 јавних предузећа

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је у емисији “Упитник” Радио-телевизије Србије да се са Међународним монетарним фондом разговара о програму који први пут укључује 12 јавних предузећа за која ће бити одређени сви критеријуми који ће морати да се прате, а један од њих је и смањење плата.

„Да не набрајам све по реду, али то су Телеком, Железнице, ЕМС, ЕПС, Поште, Путеви Србије, Србијаводе“, изјавио је Вујовић.

Он је рекао да за свако од ових предузећа постоје разна решења и да Србија мора да гледа најбоља искуства у свету.

„За нека је решење приватизација или делимична приватизација, а Телеком је кандидат за то. За неке је питање само правна и управљачка реорганизација. За нека је решење давање у концесију. Уместо што се мучимо са тим, објединити Коридоре и Путеве Србије у једну концесију и зарадити на томе и имати фантастичне услуге које ће бити свима од користи“, прецизирао је министар.

Вујовић је рекао да су процене да Телекому треба стратешки партнер или продаја и да ће Влада сигурно тражити саветника за ту продају пошто ћемо, како је рекао, „без продаје тешко из сопствених средстава да одржавамо ту технолошку трку која је врло оштра у свету“.

„Мислим да можемо да добијемо добар приход од приватизације Телекома“, рекао је министар.

Он је рекао и да ЕПС не би требало да се приватизује по деловима, већ да привуче страну докапитализацију.

„Да ЕПС искористи ресурсе које има, да искористи чињеницу да има огромне резерве угља које нећемо моћи да користимо у пуном износу када постанемо чланови ЕУ и да се сада то користи да би се производила струја и извозом струје финансирале те инвестиције“, навео је министар.

Извор Танјуг